Задлъжнял йорданец остави бетонно чудовище насред Смолян

29440
Задлъжнял йорданец остави бетонно чудовище насред Смолян
Снимка: Анита Чолакова

Задлъжняла към държавата с близо 780 000 лв. фирма на йорданец е изоставила огромен строителен скелет на новия център на Смолян. Намира се точно до областната болница.

Местните жители се гневят на инвеститора и винят общината, защото в изоставеното бетонно чудовище намериха смъртта си двама души, а огромната сграда се извисява и грози целия град, предаде кореспондент на Actualno.com

Собственик на неудачния строеж е фирма "Международна компания за хотели и туризъм Хотел" ЕООД на йорданеца Зиад Абдел Азиз Каид Шаммари. Той я е придобил през 2014-та година от неговите сънародници Ахмад Хурани и Анас Анани. А първият собственик на дружеството е йорданецът Мохамад Наджар, който имаше челен сблъсък с ДАНС заради проповядване на радикален ислям.

Като четириетажна сградата до 2005 година бе собственост на общината. Кметът Данчо Киряков тогава я обяви на търг, на който се яви йорданецът Наджар и го спечели за 200 000 лева. Плановете му бяха да изгради елитен 5-звезден хотел, който да е част от голяма международна хотелска верига.  

Проектът бе за 13-етажна сграда с обща застроена площ от 32 000 кв. м. и хеликоптерна площадка, казино, търговски център, ресторанти, барове. На покрива на сградата се планираше да има басейн. Първоначално говореше за инвестиция от около 10 млн. долара.

Чужденецът обяви, че е избрал Смолян, защото съчетава "чист въздух, планини, пещери, геотермални извори, ниска престъпност, възможности за каране на ски и ловен туризъм". След покупката на неизползваната сграда получи разрешение за надстрояване на 9 етажа и впоследствие го реализира.  

Дейността му в България датира от 1992 г. и е свързана с туроператорска дейност. От 2003 г. има мезонет в София от 145,7 кв. метра на ул. "Иван Иванов".   

Междувременно през 2009 г. гръмна новината че собственикът на хотел "Абир" във Велинград Мохамад Наджар ще бъде експулсиран от България заради проповядване на радикален ислям. Задържан бе от ДАНС и е отведен в Дома за временно настаняване на пълнолетни чужденци. След това не се чува нищо за него.

От 2011 година едноличен собственик на фирмата е  неговият сънародник Ахмад Хурани. Има период между 2008 и 2011 г., в който съдружници са Наджар, Хурани и Анани. А през 2014 г. друг йорданец Зиад Шаммари я купува за 5 хиляди лева.

През октомври 2016 г. новият собственик е приел нов учредителен акт на компанията, с който премества регистрацията й от София във Велинград, на площад "Николай Гяуров" №1.

Справка в регистрите сочи, че на същия адрес се намира четиризвездният СПА-хотел "Здравец", собственост на друг йорданец с фамилия Хурани и фирмата му "Арена Хотелс" ЕООД. А за самото вписване на промените тогава е бил упълномощен управителят на хотела Салих Кунгьов.

Към днешна дата едноличното дружество, собственик на недостроената сграда в Смолян, е в списъка на НАП – Пловдив, като длъжник със сумата от 798 489 лв.

Преди около пет години общината задължи фирмата да обезопаси опасната чудовищна постройка. И тя го направи – със смехотворни висящи платна до средата на строежа, които вятърът разкъса в рамките само на няколко месеца.

Сега от местната управа казват, че не могат да се свържат със собственика, за да го принудят да я довърши или обезопаси. За последно установили контакт чрез адвокат на фирмата в Пловдив преди години. Тогава им било обяснено, че инвеститорът опитва да изтегли кредит от арабска банка, за да довършат строителството.

(Очаквайте продължение!)  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com