Задълженията на адвокатите срещу прането на пари отиват в Конституционния съд

4042
Задълженията на адвокатите срещу прането на пари отиват в Конституционния съд
Снимка: БГНЕС

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд за разпоредби в Закона за мерките срещу изпирането на пари, като противоречащи на чл. 134 от Конституцията. Кои точно разпоредби ще бъдат атакувани пред КС ще стане ясно на 18 септември, съобщиха от ВАдС.

Въпросният член постановява, че адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се и подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

Адвокати искат оставката на целия Висшия адвокатски съвет с протест

Адвокатски протест пред сградата на Висшия адвокатски съвет в София се организира в петък, 24 юли. С искане за оставки на всички членов...

Един от мотивите за решението е свързан с разбирането, че спазването на правилата за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма не може да засяга по какъвто и да било начин прилагането на принципа на професионалната тайна, в случая адвокатската тайна.

От ВАдС припомнят, че при извършената през 2017 г. Европейска наднационална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм беше очертана рамката в Европейския съюз за борбата с изпирането на пари.

Според нея адвокатът не може да разполага с инструментариума, присъщ например на финансовите институции, както и на лицата, на които държавата е възложила със закон изпълнението на определени властнически функции – нотариуси, ЧСИ и пр.

"Висшият адвокатски съвет е извършил секторната оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм при дейността на адвокатите, в която бяха отчетени нивото на риска в дейността на адвокатите към изпирането на пари, критериите за съмнителни операции, сделки и клиенти.

Скоро: Клиентите на банките - на отчет веднъж годишно, заради борбата с прането на пари

Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари ще задължат гражданите всяка година да посещават офис на банка, в която им...

Съветът отчига, че адвокатите са потенциално уязвими от това да бъдат използвани и така неволно да подпомагат дейностите на престъпниците в прането на пари, в извършването на определени правни дейности, които да предадат легитимно лустро на престъпни финансови, корпоративни сделки и сделки с недвижими имоти, както в използването на изтънчени и сложни методи за насочване на незаконни финансови средства във и през финансовата система", се казва в съобщението.

Специализираният правен сайт Lex.bg припомня, че проектът на вътрешните правила беше огласен на 25 юли и оттогава предизвика множество коментари и опасения сред адвокатите. Част от тях се опасяват, че ще се превърнат в доносници на службите, а други, че им се възлагат почти детективски задължения.

Според проекта всеки адвокат ще трябва да извършва комплексна оценка на клиент, когато работи по сделки с имоти и финансови операции или просто предоставя адрес за кореспонденция при регистрация на фирма.

Адвокатът ще изисква серия от декларации от клиентите си и ще води дневник на съмнителните, а в някои случаи, ако парите са по негова доверителна сметка, ще трябва да отказва да извърши сделка с тях и да докладва на министрите на вътрешните работи и финансите, ДАНС и КПКОНПИ.

Още професии ще имат задължения в борбата срещу прането на пари

Кръгът на задължените лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари ще бъде разширен. Това предвиждат приетите от парламентарнат...

Комплексна проверка ще се извършва при операция или сделка на стойност за най-малко 15 000 евро, а ако плащането е в брой – този праг е 5000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com