Загубите на вода ще намалеят с до 45% за 15 г., смятат управляващите

1057
Загубите на вода ще намалеят с до 45% за 15 г., смятат управляващите
Снимка: БГНЕС

Очакваме между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен период до 15 г., а между 5 и 20% в краткосрочен за тези 5 г. на действие на бизнес плановете. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Поскъпването на водата е в следствие на комплекс от фактори, като започнем още от 2015 г., когато стартира и водната реформа. Два са основните компонента, които влияят на поскъпването в момента – първо, имаме нормативна промяна от 2015 г., с която се въведе статута на единната цена на водата на обособената територия, обслужвана от един ВиК оператор. Тоест, ако в Монтанско имаме различи цени на водата във Вършец, в Бойчиновци, в Монтана, на база факта, че водата може да е помпажна или дуо гравитачна – т.е. по-евтина, сега на база на справедливия модел, въведен с тази нормативна промяна, имаме единна цена на територията на цялата област“, каза още министърът.

КЕВР не се уплаши от БСП и вдигна цената на водата

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за ...

По думите му е нормално в някои населени места, където е била по-ниска, да поскъпне или на други - да поевтинее.

„През 2015 г. се приема закона с гласовете на тези, които в момента бутат протестите – цялата парламентарна група на БСП и всички 8 парламентарни групи приемат тези текстове за единната цена на водата. Точно хората, които протестираха – защото аз видях гражданина Таско Ерменков и гражданката Корнелия Нинова, имат комисари и един от тях е от квотата на БСП, а другият от квотата на Реформаторския блок, които одобряват тези бизнес планове. Лицемерно е“, кoментира още Нанков пред Нова телевизия.

„Отделно имаме и фактора инвестиции в отрасъла. Всички инвестиции минават и ще минават и в бъдеще през цената на водата. От 2010 г. до ден днешен само ВиК операторите са инвестирали над 500 млн. лева, а по бизнес план остава да инвестират още 320 млн. лева“, обясни той.

„Когато коментираме за липса на канализация, трябва да имаме предвид, че там гражданите и населението не плащат за отвеждането на отпадни води и тяхното пречистване. Това също е една от големите спекулации по темата. Когато имаме услугата доставка на питейна вода, жителите на Вършец няма да плащат 2.72 лв. както е в Монтана, а ще плащат 1.90 лв., каквато е цената само на услугата доставка на питейна вода без услугата пречистване поради факта, че липсва канализация. Освен това новите услуги като пречистването и отвеждането на отпадналата вода, какъвто е случаят в Ямбол, също струват пари – факт е, че се основани на екологични изисквания, чрез които да направим водния ресурс достъпен за българските граждани и след 10-20 години, както и към момента, а не да мислим палиативно и след 10 г. да се чудим откъде да намерим вода“, обясни Нанков.

В НС БСП не протестира срещу по-скъпата вода, а защото ГЕРБ не обяснили защо това се налага

Никой от властта не е сметнал за нужно нито до момента, нито отсега нататък, да обясни на българските граждани защо се налага увеличава...

Министърът уточни, че КЕВР ще следи дали се изпълнява този план, като комисията има право да прави периодичен мониторинг на всеки 3 месеца. „А на третата година бизнес планът може да бъде променен“, каза Нанков.

По думите му в разработвания в момента от Министерството закон за ВиК се предвижда сериозен механизъм, за да може да има гарантирано потребление на вода на ниска цена. „Държавата, за да инвестира във ВиК инфраструктура, трябва да изразходва средства или от държавния бюджет, или от цената на услугата, която е такса за това как ВиК оператора предоставя услугата и за това каква услуга предоставя. Ако изходим от това, че данъци не трябва да ги пипаме и държавата ще продължи своята роля във все по-малкото разпределяне на публичните блага, ние трябва да гарантираме по-добро качество на услугата чрез по-висока такса на всички български граждани. Средата на 2018 г. това ще влезе в сила“, обясни Нанков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com