X
 
 

Захариева се среща с Лавров в Москва, обсъждат "Турски поток" и АЕЦ "Белене"

1117 6
photo of Захариева се среща с Лавров в Москва, обсъждат "Турски поток" и АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес е на работно посещение в Москва по покана на руския си колега Сергей Лавров. Очаква се двамата да обсъдят развитието на двустранното сътрудничество в енергетиката, икономиката, туризма и транспорта.

В дневния ред на предстоящите преговори е продължаването на наземната част на газопровода "Турски поток" през територията на страната ни и възобновяването на проекта АЕЦ "Белене", съобщи БНР.

Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика

Развитието на приятелски отношения трябва да се развиват при взаимно сътрудничество и взаимно зачитане на интересите особено със съседн...

В интервю за ТАСС в навечерието на посещението си министър Захариева изрази надежда, че скоро България и Русия ще подпишат нова петгодишна програма за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието.

Очаква се също така обмен на мнения по широк кръг от международни и регионални проблеми.

Работното посещение на Екатерина Захариева в Москва е свидетелство за нарастващата динамика на контактите между ръководителите на България и Русия, отбелязват от руското министерство на външните работи. Това е първото от осем години посещение на български външен министър в руската столица.

Тази година България и Русия отбелязват 140 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения, отбелязаха от българското МВнР.

„Булгартрансгаз“ с договор за две станции от „Балкански поток“

Държавната компания "Булгартрансгаз“ подписа днес договор за над 350 млн. лв. за изграждане на две компресорни станции от га...

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България и една от основните държави за входящ туризъм у нас. 511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г. , което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България.

По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи, което е около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

За 2018 г. двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 млрд. долара като е отбелязан спад от 4,1 на сто в сравнение с предходната година. На Русия се падат 5,8 на сто от общия външнотърговски обмен на България. Русия е и основен доставчик на страната ни на нефт, природен газ и ядрено гориво, както и основен партньор в модернизацията на АЕЦ "Козлодуй".

В Москва външният ни министър ще се срещне и с българската общност.

"Турски поток" възроди дружбата на София и Москва

България, която преди няколко години се отказа от "Южен поток", започва строителството на "Балкански поток". Ден по-рано София заяви, ч...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Омразната БКП във всичките си превъплъщения, БСП, ДС, ДПС, Атака и ГЕРБ, доведе народа на България до просешка тояга. Социалистите са се ояли. Тънат в лукс и разкош. Няма по-богати и по-устати от тях. Нека всички излезем на улицата и изгоним червената чума от живота си веднъж за винаги!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Драгалевски боцуняк БСП=ДСБ...ко ша кайш а!?
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  НЕ НА РУСКА АТОМНА БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Захариева е същия руски еничар, като Борисов! Да си вървят в Масква!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Доказаният нацист Екатерина, като американски агент ще откаже изгодните за България газ (за сметка на американския втечнен от Дедеагач) и Белене (с американски компании - както в Марица изток) !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Абе троляци, не ви ли каза посола, че се е обърнала палачинката и вместо да ѝ плюете слив@т@, трябва сега да я оближете?!
  : 1 !
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...