Започва голямата смяна на личните документи

34218
Започва голямата смяна на личните документи
Снимка: БГНЕС

В опит да предотврати хаоса, дългите опашки и напрежението в предстоящата голяма смяна на документите за самоличност на милиони българи, МВР стартира кампания за предсрочната им подмяна, пише в. „Сега“. Наромняме, че Actualno.com алармира за проблема още през ноември.

През следващите две години трябва да бъдат издадени над 3.3 млн. нови лични карти и задгранични паспорти, тъй като 10-годишната им валидност изтича. Освен това трябва да бъдат сменени и огромен брой шофьорски книжки, което допълнително ще натовари работата на администрацията на МВР в страната.

Предстои смяната на 3.3 милиона лични документи

Над 3.3 млн. лични документи предстои да бъдат сменени през идните две години заради изтичаща валидност. Заради огромния брой на нови л...

Затова и вътрешното министерство започна да публикува съобщения от седмица на интернет страниците на областните дирекции в страната, в които призовава гражданите, чиито лични карти или паспорти изтичат през 2020 г. , да не чакат последния срок и да ги подновят по-рано. И през 2010 г. също имаше подобна кампания, но въпреки това пред районните полицейски управления хората чакаха с часове, създаде се напрежение и суматоха.

Само в Пловдивска област през следващата година над 200 000 лични документи ще бъдат сменени, става ясно от съобщение на МВР. Според публикуваните данни изтича валидността на 87 292 лични карти, 52 650 паспорта и 55 622 свидетелства за правоуправление. Всъщност след СДВР пловдивската Дирекция на вътрешните работи се очертава като най-натоварената.

От полицията в Пловдив твърдят, че са предприети "комплекс от мерки", за да се избегнат "значителни опашки", както и "цялостното улеснение на административното обслужване" по това направление. От МВР заявяват още, че гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис, може да подаде заявление за издаване на лична карта и/или паспорт и чрез през портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.

Имало и готовност да осъществи и прием на заявления за издаване на български лични документи по постъпили искания за организиран прием на заявления от държавни институции, общински администрации, кметства и др.

Променят правилника за издаване на български лични документи

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за издаване на български лични документи/ПИБЛД/. Целта н...

В Смолянска над 40 000 лични документи трябва да бъдат сменени и от областната МВР дирекция също призовават да не се чака последният момент.

Догодина в област Велико Търново трябва да се сменят приблизително 33 000 лични карти, 12 000 паспорта и на 17 500 свидетелства за управление на МПС. От полицията допускат, че е възможно да се струпат много хора пред гишетата на управленията и подканват смяната на документите да стане преди изтичането на валидността им. Напомнят, че сега е най-подходящият момент да го направят, тъй като няма почти никакъв наплив. Очаква се той да е най-голям през втората половина на годината.

В ОДМВР-Хасково, догодина трябва да бъдат сменени над 90 000 лични документи. От там посочват, че първите четири месеца на годината опашките са най-малки и ако желаят, могат да избегнат по голямото струпване на хора и да съкратят извършването на административната услуга с предсрочна подмяна на документите си.

Приемането на заявления в Хасковско щяло да се извършва и чрез мобилна биометрична станция. Според гласуваните през лятото законови поправки български документ за самоличност ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата чрез лицензирана куриерска фирма.

Хората с увреждания вече ще сменят шофьорските си книжки през 10 години

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за българските лични документи. Депутатите решиха срокът на валидност на свидетелств...

В Шумен през 2020 г. предстои подмяна на близо 28 000 лични карти и над 20 000 задгранични паспорта, а в Кърджали - над 100 хиляди общо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com