Започват честванията за 140 години Търновска конституция

17075
Започват честванията за 140 години Търновска конституция
Снимка: Обл.администрация Враца

Днес, 15 април, ще започнат честванията на по повод на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

За Ден на Българската конституция се счита 16 април - тогава професионалният си празник отбелязват всички юристи, но празничната програма във Велико Търново започва ден по-рано. От 17:00 часа в залата на Учредителното събрание тържествено заседание ще проведе Конституционният съд на България, на което слово ще произнесе държавният глава Румен Радев. Час по-късно Радев ще връчи почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Народно читалище „Надежда-1869“ по случай 150 години от създаването на културната институция.

Панов: Честването Деня на Търновската конституция ще насочи вниманието към делата на нашите предци

Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на инициативния комитет, предложил 16 април – денят на Търновската конституция...

В пленарната зала в София пък ще се проведе финалната дискусия от Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти. Началото е от 11:30 часа, а темата на разискванията е „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“. Победителите ще бъдат наградени лично от председателя на парламента Цвета Караянчева.

По-късно през деня Караянчева също ще отпътува за старопрестолния град, където от 16:00 часа ще открие изложба в музей „Възраждане и Учредително събрание“, реализирана с помощта на Държавна агенция „Архиви“ и посветена на кръглата годишнина.

Кулминацията на честванията ще бъде на 16 април, когато парламентът ще заседава тържествено в залата на Учредителното събрание. Началото му е от 10:50 часа, когато ще се проведе възстановка на събитията от 1879 г. Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“ в 09:00 часа.

Водещи съдии от Велико Търново оценяват ролята и значението на първата българска конституция

По повод предложението на инициативен комитет от Велико Търново, Денят на Търновската конституция - 16 април да стане официален празник...

В 12:30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника „Майка България“ и ще наблюдават спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част и изпълнения на младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.

Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20:30 часа на площад „Цар Асен I”, обобщава БГНЕС. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com