X
 
 

Заради дългове: Запорираха пенсиите на близо 5000 души

6233 1
photo of Заради дългове: Запорираха пенсиите на близо 5000 души
Снимка: iStock/Guliver
Над половин милион лева пенсии са под запор. По данни на НОИ пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хиляди лева са били запорирани заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, съобщава NOVA. Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив.

По закон не могат да бъдат запорирани доходи под размера на минималната работна заплата. А минималната заплата е 560 лв., т.е. ако пенсионер получава 561 лева и е осъден от частен съдебен изпълнител, ще му бъдат удържани до 185 лева. Така защита от запори върху пенсиите ползват около 1,8 млн.души.

Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляване на пенсиите

Със 76 гласа „за“, 15 – „против“ и 81 – „въздържал се“ парламентът отхвърли предложение...

"Пенсията с размер до минималната работна заплата, т.е. до 560 лева понастоящем е абсолютно защитена от закона, т.е. върху нея не могат да се правят запори и не могат да се правят удръжки", обясни Красимира Атанасова, началник на отдел „Правно обслужване" в НОИ.

Но има и изключение. Няма прошка за тези пенсионери, които имат да плащат издръжка. Ако обаче взимате двойна на минималната работна заплата пенсия, то 1/3 от нея може да бъде спряна. "Тогава, когато размера на пенсията е от двукратния до четирикратния размер на минималната работна заплата, върху 1/2 част не може да се посегне", поясни Красимира Атанасова. Вдигането на запора на пенсията става само тогава, когато е изплатен дългът. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Stanko 1 Stanko преди 4 седмици Профил на трол?
    Най-напред научете правописа. Изразът "половин милион лева пенсии" сте съставили съгласно коя граматика? Ние не сме английска колония или пък сте проспали часовете по БЕЛ. И внимавайте с препинателните знаци.