Заради изтичането на данни: НАП спира шест електронни услуги

8867
Заради изтичането на данни: НАП спира шест електронни услуги
Снимка: iStock/Guliver

Шест електронни услуги, които НАП предоставя, ще бъдат спрени. Сред тях е и приложението, през което беше пробита системата на агенцията, съобщава bTV.

Днес беше ограничен достъпът до портала за продажби на имущество на длъжници, които организират публичните изпълнители на НАП. Нямаше и достъп до списъците на хората и фирмите с данъчни и осигурителни задължения за над 5000 лв. Не функционира и услугата за онлайн справка за лица, неоткрити на адрес, на които се връчват документи чрез прилагане към досието по реда на чл. 32 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Ограничено е и тестово подаване на данни от фискални устройства към сървър на НАП. Важно е да се подчертае, че услугата в реална среда функционира без ограничения, т.е касовите апарати в страната подават безпроблемно данни към НАП в реално време. Не функционира и услугата за регистриране по интернет на SIM карти от производителите на фискални устройства. Аналогична услуга съществува за производителите на касови апарати чрез мрежата на мобилните оператори и тя функционира без проблеми. Последната ограничена онлайн услуга на НАП е за възстановяване на ДДС, платено в друга държава членка (VAT refund).

CNN разказа как цяла нация беше хакната, докато имаше атака и срещу сайтове на летища

Цяла нация беше хакната - така една от най-големите американски медии CNN представя печалния вече случай с пробива, осъществен в бази д...

Приложението на Националната агенция за приходите, чрез което всеки ще може да провери дали данните му са изтекли или не, все още не е готово. По информация на bTV на първо време ще може да бъде получен отговор на въпроса изтекли ли са данни или не, а едва на следващ етап ще става ясно каква точно информация за доходите, имотите, болничните, данъците или осигуровките, които са плащани, е изнесена при хакерската атака.

Същевременно екип от Комисията за защита на личните данни започна днес проверка по случая. Очаква се до средата на август да стане ясно каква глоба ще бъде наложена на данъчните. „Няма начин да няма глоба, но не това е същината на проверката. Целта е да намерим способи и начини да минимизираме това, което се е случило”, заяви Цанко Цолов. „Най-лошото, което може да се случи, е кражбата на самоличност. Трябва много да внимавате, когато сключвате някакви договори да внимавате като идентификация как се извършва с вас, да не е формално”, допълва Цолов.

Оказва се, че няма значение дали сме общували с НАП по старомодния начин – на хартия, или сме ползвали електронните приложения. По думите на финансовия министър дори онези, които никога не са сядали пред компютър, не са защитени. „И на хартия да го попълните, пак ще бъде качено в електронните бази данни”, обясни Горанов. 

По-рано днес хакерска атака имаше и срещу Комисията за защита на личните данни. Опитът да се достигне до системите на комисията е бил през безжичната мрежа. Според председателя на комисията Венцислав Караджов най-вероятно "злосторникът" е спрял на паркинга. По думите на Караджов, някой се опитва да компрометира работата им.

Хакнатата база данни от НАП вече тече свободно в хакерски общности по цял свят

Базата данни на Националната агенция за приходите, която изтече в интернет, се споделя свободно в хакерски уебсайтове. Това твърди онла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com