Заради Манолова - по-изгодно е за майките да не се връщат на работа през втората година

9850
Заради Манолова - по-изгодно е за майките да не се връщат на работа през втората година
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Решението на 46 Народно събрание, заради което майчинските надбавки се изравняват с трудовия доход за цели 2 години (650 лв. месечно и през втората година), предизвиква редица парадокси, коментира в. "Сега".

Припомняме, че предложението дойде от формацията на Мая Манолова - ИБГНИ, и мина при актуализацията на държавния бюджет. То влиза в сила от октомври, 2021 година.

От 2022 година, ако няма промяна, минималната пенсия де факто ще е по-ниска за доста хора

120-те лева добавка към пенсиите са антикризисна мярка и ще я получават всички пенсионери, независимо от размера на пенсията им. Но т...

Статистиката на НОИ показва, че средното обезщетение за бременност и раждане (т.нар. високо платено майчинство през първата година на детето) е близко до минималното. Към второто тримесечие среднодневното обезщетение през първата година е 28.75 лв., според данните за изпълнението на бюджета на ДОО. За втората година в момента е 17.80 лв., но от октомври би трябвало да се покачи на 29.54 лв. среднодневно (при 22 работни дни в месеца).

Обезщетение за първата година на детето получават 57 432 българи (сред тях има и бащи, които могат да поемат обезщетението след шестия месец на детето и обикновено го правят заради по-високия си доход). Тези, които получават обезщетение и за втората година, без да работят, са 41 853 души. 6823 родители са решили да се върнат на работа, като получават за това 50% от обезщетението или 190 лв. сега (тази статистика е за първото тримесечие на 2021 г.).

За всички, осигурени на минимална заплата, втората година ще бъде по-изгодно прекарана в отглеждане на детето, а не обратно на работа. През първата година на детето обезщетението е 90% от среднодневното брутно възнаграждение, но не може да бъде по-ниско от минималната заплата. Сега с нея се изравнява и втората година. Като се има предвид, че когато се върне на работа, майката ще получава по-малко от 650 лв. заради отчисленията за данъци и осигуровки, за нея е по-изгодно да ѝ плащат, за да не работи.

Още един парадокс се появява при стимулите, въведени преди няколко години за преждевременно връщане на работа. Ако майката прекъсне отпуска си по майчинство и се върне на работа, има право да получава 50% от обезщетението си заедно със своята заплата. Сега обаче излиза, че една жена, осигурена на сравнително висок осигурителен доход - 1300 лв., ще получава от НОИ също 650 лв. като стимул за връщане на работа през първата година, колкото и жените, които вземат противоположното решение и се възползват от пълния си отпуск през втората. Разбира се, в първия случай обезщетението от НОИ ще се получава заедно със заплатата и доходът ще е значително по-висок, но независимо от това депутатите отново изравняват осигурителните права на хора с много различен осигурителен принос.

Гласуването на бюджета се превърна в предизборен ден за депутатите

В инфарктно 9-часово заседание депутатите приеха възможно най-скъпия вариант за увеличение на пенсиите в откровено предизборен ден в пл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com