Заради пожарите: Обстановката в Хасковска област е критична

1659
Заради пожарите: Обстановката в Хасковска област е критична
Снимка: Getty Images/Guliver

Ситуацията с пожарите в Хасковска област е критична. Пламъците, тръгнали от Ямболско и прехвърлили река Тунджа, обхванаха стотици декари площ. Огънят гори поне на два фронта с дължина около 20-30 километра. Пламъците стигнаха до община Свиленград, където по-рано беше обявено бедствено положение, съобщава БНР.

Пожарът е тръгнал от района на село Лесово, област Ямбол, преминал е река Тунджа, обхванал е територии от землището на село Присадец и е навлязъл в община Свиленград. Снощи са били евакуирани 16 жители от село Присадец заради близостта на пламъците до населеното място. Трудният терен и силният вятър усложняваха гасенето.

Висока е опасността от пожари в осем области на страната

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии от 8 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт...

Властите призовават да не се пали огън на открито в населените места, забранява се почистването на ливади и стърнища със селскостопанска техника.

10 хиляди декара са площите, които горят в Тополовградско. Директорът на регионалната пожарна безопасност Николай Вълчев призовава да се спре паленето на открит огън по селата. "В 5, 10 села възникват пожари по дворове, по къщи, ако тия хора не спрат да палят огън в населените места, прогнозирам днес да изгори някое село. Нямаме автомобили, с които да реагираме повече", каза той. Пламъците са достигнали и селата Маточина, Варник, Моравец. Огънят е опасно близко до българо-турската граница и е въпрос на време да премине в южната ни съседка. "Ще мине границата. Засега няма, но ще мине", каза Николай Вълчев. От петък насам в Хасковска област горяха 30 пожара и бедствено положение има в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград.

Локализиран е вече пожарът до село Лесово, но все още има опасност от разгаряне на огъня, заради силния вятър. На място са противопожарни автомобили, военни и доброволци, информира кореспондентът на Националното радио Даниела Костова. Почти две денонощия бяха необходими за да бъде локализиран огънят, който се разпростря на фронт повече от 8 000 декара. Изгоряла е нискостеблена растителност, значителни стопански щети не са нанесени.  

От вчера в овладяването на пожара е включен и военен хеликоптер. С негова помощ е отрязан пътят на огъня към границата с Турция. "Хеликоптерът в момента извършва гасителни действия на фронта на пожара, който се движи по посока поречието на река Тунджа, посока село Устрем. И в момента това ни е целта - да локализираме този фронт, за да не се прехвърли на територията на село Устрем", казва комисар Кольо Гяуров, директор на противопожарната дирекция в Ямбол. Рискът от пожари в областта остава – температурите са високи, а в цялата област духа силен вятър. В голяма част от региона не е валял дъжд от близо два месеца. 

Пожарникари спасиха хасковско село от стихията, и военни се включват в борбата с огъня

Пожарникари успяха да спасят хасковското село Присадец от огъня, обхванал хиляди декари в района. Стихията, която два дни бушуваше край...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com