Заради резиденция на властта: Шабленското езеро - източено, тръстиките опожарени?

14848
Заради резиденция на властта: Шабленското езеро - източено, тръстиките опожарени?
Снимка: БДЗП

Едно от защитените местообитания на редки видове птици от международно значение - „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“, са били пресушени заради наводнение в правителствената резиденция "Шабла". Информацията за посегателството над защитената природна местност съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Става ясно, че освен пресушаването, се касае и за опожаряване на тръстиковите масиви в района.

На 9 март екип на БДЗП посетил района за мониторинг на водолюбивите птици в зона от "Натура 2000" и  е установил проблемите. Припомняме, че изпускането на водни маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност и не е предвидено в плана ѝ за управление.

Малко по-късно от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Варна, излязоха със съобщение, в което се казва, че "няма изтичане на води от защитената територия".

От информацията на РИОСВ се разбира още, че през месец януари е постъпил сигнал от Община Шабла за опасно повишаване нивото на езерните води в защитената местност „Шабленско езеро“. Засегнати са сгради и се създава опасност за посетителите им. 

След извършени проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с плана за управление на защитена местност „Шабленско езеро“ е съгласувано аварийно изпускане на езерните води в Черно море. Според еколозите обаче изтичането на водите не е спряно и към момента.

"След разговор с представители на РИОСВ, БДЗП получи устна информация, че изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни с помощта на багер и че за тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна, издадено във връзка с писмо на община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция „Шабла“. Каналът е широк 15-20 метра, което означава, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата. Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не приведен в първоначалното си състояние. Изтичането е преустановено по естествен път, поради изравняване на водните нива на езерата и на морето", пишат от организацията.

Кой запали тръстиките?

От дружеството посочват още, че е имало и опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на защитената местност.

"Мащабите на опожаряването са изключително големи – касае се за няколко стотин декара явно преднамерено опожарена влаголюбива растителност. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е забранено според заповедта за обявяване на защитената зона. Твърде вероятно е изпускането на водни маси и последващото опожарявяне да са взаимосвързани действия, които на практика водят до унищожаване на значителна част от влажната зона", убедени са още природозащитниците. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com