Зарков представи законопроект, с който да може да се опрощават задължения

4154
Зарков представи законопроект, с който да може да се опрощават задължения
Снимка: БГНЕС

"Предлагаме един законопроект, който следва традициите на българската правна система, защото въвеждаме нов институт - този на фалита на физическите лица. Ще използваме позната терминология, която да не създава проблеми при правоприлагането, а да стане част от решаването на тези въпроси", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на представянето на проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица. 

Той заяви, че кредиторите също трябва да бъдат защитени, когато са добросъвестни. "Те имат интерес от този закон, въпреки че аз не очаквам от банки и други кредитни институции да ни кажат: браво", смята Зарков. 

ОЩЕ: Обмислят разводите по взаимно съгласие да стават пред нотариус

Той обясни и защо трябва да се защитят неплатежоспособните длъжници, като отчете, че става въпрос за хора пред житейско предизвикателство, сред които болест, раздели, грешни решения и нямат втори шанс от системата.

Зарков уточни, че законът предвижда отписване и опрощаване на задълженията, но след като е направено всичко възможно това да стане по съгласие на заинтересованите страни -  така че всеки интерес да бъде в максимална степен удовлетворен. 

"България е единствената страна в ЕС, в която няма уредено на законово ниво регламентация на несъстоятелност на физическите лица. Това е така поради няколко причини. Не, че не са правени опити, но опитите на много хора и институции, отделни народни представители и политически сили, катастрофират в сложността на законопроекта", каза още Зарков. Той отчете, че тя е правна от една страна и чисто обществена от друга. 

По думите му размерите на задлъжнялостта правят от този проблем много тежки решения. Според него трябва да се вземат предвид едновременно интересите на тези, които дължат и интереса на този, който е дал и има да взема. 

"Време е обаче смело да се изправим пред този въпрос и ние с екипа от Министерство на правосъдието, стъпвайки на работата, която беше свършена преди нас, решихме да предложим рамка за по-нататъшно обсъждане. Не само защото въпросът е наболял, а и защото това е ангажимент, който сме поели като служебно правителство от една страна, а от друга страна като държава пред ЕК във връзка с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост", заяви Зарков. Той заяви, че България е заплашена от наказателна процедура. 

ОЩЕ: Крум Зарков: ВСС ще работи извън мандата си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com