Защо да изберем специални домати, произведени в България

12775
Защо да изберем специални домати, произведени в България
Снимка: Syngenta

Когато заговорим за домати, обикновено си представяме стандартните червени или розови домати, които виждаме по пазарите или на щандовете в магазините. Те нямат с какво да ни изненадат – консумираме ги от години и знаем наизуст техните качества.

Всъщност на света има десетки сортове домати с различна форма, размер, цвят и вкус. Много от тях с нищо не отстъпват на тези, с които сме свикнали по нашите географски ширини. Сред тях са и т.нар. специални сортове домати, които печелят все по-голяма популярност у нас.

Българският потребител е все по-информиран, търси разнообразие и иска да опитва нови вкусове. Затова и е склонен да се довери на специалните сортове домати, които силно се различават от тези, които познава.

Все повече български производители приемат предизвикателството да отглеждат подобни по-нестандартни домати. Те искат да покажат на клиентите, че има нови сортове, вкусове и качества, които си заслужава бъдат опитани. Освен стимулът да разнообразят предлагането на пазара с разновидности, които са вече търсени и харесвани на чуждестранните пазари, земеделците у нас получават все повече подкрепа и експертно консултиране във всеки етап от своята дейност.

Прясна и свежа алтернатива за потребителите

Основно предимство на произведените у нас специални домати е тяхната свежест, гарантирана от това, че са достигнали нужната зрялост на корена, а не са откъснати предварително и узрели в камиона или склада. Благодарение на тази свежест можем да ги съхраняваме и по-дълго след закупуването, а качествата им ще се запазят. От друга страна, изборът на българска продукция насърчава и подпомага производителите у нас и им дава възможност да оптимизират и разширят дейността си, като предложат още по-добър краен продукт на клиентите.

В помощ на земеделските производители у нас се включва и лидерът в зеленчуковите семена Синджента, като осигурява подкрепа и консултиране през целия цикъл на производството – от самото начало, при избора на правилните сортове, през процеса и технологиите на отглеждане до предлагането им на търговците. Благодарение на тази подкрепа, с всяка година родните производители увеличават площите на оранжериите си, разширяват пазарите, а клиентите все повече свикват и търсят по-различните вкусове и сортове.

Производителите, които отглеждат сортовете специални домати на Синджента, споделят, че специалните сортове домати стават все по-търсени, добивът е много висок, а реколтата е с отлично качество. Според българските земеделци, вносът в България на качествени домати е много скъп, затова предимство на родното производство е, че доматите могат да бъдат по-евтини и за крайните клиенти. Освен това климатичните условия у нас, като комбинация от фактори, са едни от най-подходящите в цял свят за отглеждане на домати, поради което и вкусът и качеството на продукцията са доста добри. Проблем пред българските производители обаче продължава да бъде наличието на голям обем внос на нискокачествена чуждестранна продукция, тъй като тя е по-евтина и създава предпоставки за намаляване на търсенето на български домати.

Земеделецът Александър Петров (на снимката горе), собственик на модерна оранжерия в Царева Поляна (област  Хасково), вече над 3 години отглежда специални сортове домати от Синджента. Той споделя, че хората у нас са любопитни за по-различни вкусове и имат интерес да разнообразяват консумацията на домати в ежедневното си меню. В оранжерията си Петров отглежда червените чери домати Суител – сладки,  месести и леко хрупкави, оранжевия чери хибрид Бамано – месест, по-сух, но много сладък и жълтият чери домат Иворино – леко кисел със сладък привкус.

Реколтата му от специални сортове се допълва и от екзотичния домат Кумато. Започва да го отглежда с голямо нетърпение, за да види как българските клиенти ще откликнат на този непознат вкус и необичаен тъмно зелено-кафяв до златист цвят. Кумато е хрупкав домат със сочно ядро, сладък, месест, с леко кисела нотка, а българско производство на този сорт вече може да се намери в големите търговски вериги у нас.

Специалните сортове доматите са красиви и разноцветни и бързо привличат вниманието на клиентите в търговската мрежа. "Когато се миксират в кутийка, повече приличат на бонбонки, отколкото на домати", отбелязва Александър Петров.

В помощ на българските производители

Отглеждането на специални домати изисква сериозни инвестиции в съоръженията. За да се достигне оптималната комбинация между отлично качество на продукцията и желан добив, се изграждат модерни хидропонни оранжерии. В тези оранжерии растенията се отглеждат в каменна вата. Така получават всички необходими елементи и торове, които са необходими за правилния им растеж. Производителят Александър Петров иска да разчупи стереотипа, че растенията трябва да се отглеждат на почва, за да имат плодовете отлични вкусови качества.

Напротив, хидропонната система според него дава много по-висок добив, по-качествена продукция и по-добър вкус. Във високотехнологичната оранжерия всички процеси (напояване, торене и т.н.) са автоматизирани и се поддържат оптимални за развитието на растенията условия. Благодарение на системата за циркулиране и рециклиране, водата, която носи хранителните елементи на растенията, преминава през цикли на преработка, което значително намалява замърсяването и допринася за опазването на околната среда.

Синджента осигурява подкрепа на родните производители и чрез нови инициативи и платформи, включително онлайн общности. Във вече развитата от екипа на Синджента Viber общност, Taste of VEG Bulgaria, производителите получават полезни съвети за избор на сортове семена, за технология на производство, както и съдействие при трудности в отглеждането. Специалистите на компанията са не само агрономи, но имат и дългогодишен опит в производството, който им дава нужните компетенции да влязат в детайл и да намерят решение при всяка възникнала ситуация на местните производители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com