Здравният министър: Антителата не доказват нищо, има предложение за сертификат след първа игла

6544
Здравният министър: Антителата не доказват нищо, има предложение за сертификат след първа игла
Снимка: БГНЕС

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат". Това заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви той.

Опит за физическа разправа с министър - зеленият сертификат активира силно политическата жилка в протестите

Буквално преди минути, протестиращи пред Министерския съвет опитаха да атакуват служебния министър на образованието проф. Николай Денко...

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът. Той съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините. Това би било крайно необичайно, тъй като самите производители нееднократно предупреждаваха, че след първата игла в огромна част от случаите не се създават антитела и именно поради това лекари призовават хората, които се имунизират, да се пазят сериозно от заразяване между двете дози. Освен това, към момента за напълно ваксиниран се признава човек едва 14 дни след поставянето на втората доза. Това е така, защото изработването на антитела от имунната система изисква време. Сертификат след първа имунизация се дава единствено след поставяне на препарата на Янсен, който обаче е еднодозов.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", каза още Кацаров. 

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник. "С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта Кацаров. Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор. 

Антиваксъри и политици се смесиха с протеста на спешните медици пред МЗ (СНИМКИ)

Спешни медици - лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от цялата страна и COVID отделенията в болниците започнаха про...

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър. "Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той.

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров. 3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние, съобщи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com