"Зелен коридор" снабдява страната ни с кислород от Румъния

1985
"Зелен коридор" снабдява страната ни с кислород от Румъния
Снимка: iStock

През ГКПП "Дунав мост“ при Русе е бил осигурен „зелен коридор“, през който са преминали две тежкотоварни цистерни с концентриран кислород, който се произвежда в Румъния. От тук камионите заминават за Девня, Стара Загора, Горна Оряховица, Пловдив или София, където от суровината кислород се прави т.нар. кислород за медицински цели, съобщава 24 часа. При необходимост ще продължи внасянето на кислород от северната ни съседка, като за специализираните камиони ще бъде осигурен постоянен „зелен коридор“ през граничния пункт.

Във всички лечебни заведения в област Русе, където се лекуват пациенти с COVID-19 е осигурено необходимото количество кислород. Това стана ясно от извършената по-рано през деня проверка на място в лечебните заведения в града от заместник-министъра на здравеопазването Слави Пачалов и областния управител Галин Григоров. „В редица лечебни заведения има увеличено потребление на кислород спрямо началото на месеца, като за някои от тях този ръст е между 4 и 8 пъти. Същевременно е нараснал и броят на хоспитализираните – до 3 пъти, както и на хората, нуждаещи от интензивни грижи – около 2.5 пъти.“, това заяви в Русе заместник-министър Пачалов. Именно тези причини са продиктували и днешната инспекция, като идеята е да няма болница в страната, в която да има недостиг на кислород. На практика във всички лечебни заведения, които лекуват пациенти, страдащи от коронавирусна инфекция, в региона има изградена кислородна система.

Николай Марков: Липсата на достатъчно кислород в болниците е престъпление

"Основната субстанция необходима на човек, за да живее е кислорода. Без него, особено в животозастрашаващи здравословни състояния, лета...

Единственото място, където такава няма, е COVID-отделението в Комплексния онкологичен център. Там разчитат на бутилки с кислород, като до момента те са им стигали за около седмица, но напоследък с едно зареждане издържат едва 2 – 3 дни. Отделно освен наличието на изградена кислородна система в болницата в Бяла „Юлия Вревска“ са осигурили и кислородни концентратори във всяка стая, където се лекуват пациенти с коронавирус. Заместник-министърът уверил още, че няма проблем и с осигуряването на лични предпазни средства за медиците в страната. Не на последно място той подчертал и отличната съвместна координация при усложнена обстановка с Областния оперативен щаб в Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com