1500 свободни места през август в детски градини, обеща Фандъкова

1742
1500 свободни места през август в детски градини, обеща Фандъкова
Снимка: БГНЕС

1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще бъдат обявени през август. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която по-рано инспектира ремонтните дейности на бул. "България", предаде репортер на БГНЕС.

За поредна година Столична община решава въпросът с липсата на места в детските градини чрез използване на незаетите от децата с хронични заболявания или със специални образователни потребности. Това обаче отново няма да е достатъчно, защото на опашката от чакащи са хиляди деца.

Правителството отпусна пари за Рилския манастир и за детски градини в София

Правителството одобри допълнителни средства за благоустрояване и подпомагане на няколко манастира и за детски градини и детски ясли в с...

За поредна година: Хиляди деца останаха извън детските ясли и градини в София

„След второ класиране останаха около 2800 свободни места. Част от тях са местата, които сме предвидили и запазили за децата с хронични заболявания и децата със специални образователни потребности. Тези места не се заемат в голямата си част. Ние ще запазим достатъчно места, така че ако има такива деца, да могат да намерят място в детска градина. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват в София“, обяви Фандъкова и поясни, че ще внесе доклад за тези нови места в Столичния общински съвет, който се надява да бъде приет от общинските съветници.

Как ще се изразходват отпуснатите 15 милиона лева от държавата?

Те ще се използват само и единствено за ново строителство, няма да покриват стари задължения, обеща кметът.

„Това са 7 детски градини и 4 училища, чиято обща стойност е 36 млн. лв. За част от тях, за които са готови районните кметове, ще започне веднага строителство. Очаквам да участваме и в програмата на правителството, така че да получим още финансиране“, коментира тя и добави, че ако искаме места в детските градини, не трябва да се спира със строителството им.

Детски градини и ясли в приземните етажи на нови сгради, предлага Фандъкова

Пътят за решаване на недостига на места в детските градини и ясли в София е само един - построяването на нови. Това заяви главният архи...

„До седмица почваме строежа на нова детска градина за 8 групи в „Манастирски ливади“, в район „Студентски“ до края на месеца, в район „Люлин“ има готовност. В „Красно село“ също подготвят проект. Кметът на район „Връбница“ изкупува терен за строителство на детска градина и е намерил друг, който е подходящ, и ще получи срещу обезщетение“, посочи кметът.

Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков обяви, че е готов да започне строителство на нова детска градина.

„Район „Витоша“ е готов с две разрешения за строеж. Първото, за което ще кандидатстваме, е за нова сграда на филиал на 116 ДГ в кв. „Павлово“. Тя ще е двуетажна сграда за 4 групи. Другото, за което ще кандидатстваме, е разширение на боянското училище“, посочи той.

Решението на общината в бъдеще

Йорданка Фандъкова припомни, че с плановете, които имат за тази и следващата година, ще изчерпат терените, които са подходящи по сега действащото законодателство. Ето защо Общината поиска промени в Наредба на здравното министерство и в тази на регионалното ведомство, които касаят условията и реда за строителство на сгради за детските заведения.

„Идеята е да може да се намали исканото отстояние от 15 м. Това ще даде възможност да се строи за повече деца в много от терените. По изчисления на главния архитект Здравко Здравков в половината от детските градини може да се изградят допълнителни помещения за допълнителни групи“, уточни тя и поясни, че новите предложенията вече са качени за обсъждане, което ще продължи 14 дни.

Родители на протест: Кога ще има достатъчно детски градини в София (СНИМКИ)

Родители на неприети деца в ясла и детска градина излязоха на протест пред сградата на Столичната община. Те искат местната власт да ос...

Как да има повече детски градини - основна идея е да се правят по-малки

На въпрос на БГНЕС как ще коментира исканата от родители на неприети деца в ясли и детски градини оставка на зам.-кмета по образование доц. Тодор Чобанов, тя отговори, че всеки има право да дава оценки и да изказва мнение.

„Смятам, че колегите работят изключитнелно интензивно, защото днес тези резултати нямаше да може да ги отчитаме ако го нямаше този екип“, заяви кметът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София