25% от сметките за парно на столичани трябва да се преизчислят

1859
25% от сметките за парно на столичани трябва да се преизчислят
Снимка: БГНЕС

Близо една четвърт от изравнителните сметки за парно и топла вода на столичани трябва да бъдат преизчислени. Това съобщи в интервю за БНР говорителят на Топлофикация София Елизабет Павлова.

„Топлофикация София“ обслужва малко над 400 000 битови потребители. По-малко от 1% са клиентите, отправили сигнал или жалба към дружеството, поясни Павлова. Общо до средата на септември жалбите са почти 2000 – „около 1953“, а в периода след удължаването на срока са постъпили малко над 300, които са свързани основно с по-късното изготвяне на отчета на уредите и изготвянето на изравнителните сметки.

Омбудсманът: Не е ясно чия е вината за неясните фактури за парно

Смятам, че е добро постижение за гражданите удължаването на срока за проверка на потребената топлинна енергия за абонатите на "Топлофик...

„Заради пандемията кампанията на отчитане на уредите тръгна доста късно. Една част от фирмите за дялово разпределение не успяха в законово определения срок да отчетат уредите и не на последно място потребителите се притесняваха от влизането на външни хора в техните домове, така че в резултат на всички тези причини се стигна до необходимостта от корекция на близо 24% от изравнителните сметки“, уточни Елизабет Павлова. В следващите няколко дни „Топлофикация“ очаква окончателните изравнителни сметки да бъдат предоставени на дружеството, за да стигнат до клиентите заедно със септемврийските месечни сметки.

Павлова посочи още, че близо половината от жалбите са препратени към фирмите за дялово разпределение, защото са свързани с тяхната дейност.

Отчетният период тази година беше доста труден, потвърди Милена Стоянова, управител на дружество „Техем“, което е сред големите топлинни счетоводители. Техните клиенти са получили изравнителните си сметки през фактурата на „Топлофикация“ за юли. Това е така, защото голяма част от клиентите на „Техем“ имат уреди за дистанционно отчитане, поясни Стоянова.

Ако повече потребители преминат на дистанционен месечен отчет, те ще плащат реалните си сметки и това е вариантът да кажат „довиждане“ завинаги на изравнителните сметки и на цялото неудобство, свързано с осигуряването на достъп, коментира Елизабет Павлова в предаването „Преди всички".

Омбудсманът поиска от КЕВР спешно да провери изравнителните сметки за парно в София

Омбудсманът Диана Ковачева поиска КЕВР да направи извънредна проверка на „Топлофикация София“ за изравнителните сметки. При...

Предстои "Топлофикация София" да приспадне от сметките на потребителите още около 13 млн. лева заради поевтинелия със задна дата природен газ. Това ще стане с фактурите за парно и топла вода за месеците август и септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Ученици от Самоков се включиха в залесяване на парк "Ридо"

Пускат нова експресна автобусна линия в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София