500 шофьора на час не зачитат BUS-лентите, София губи хиляди от несъбрани глоби

1436
500 шофьора на час не зачитат BUS-лентите, София губи хиляди от несъбрани глоби
Снимка: Спаси София

Неправителствената организация "Спаси София" разпространи видео на стотиците нарушители на BUS-лентата на бул. Цариградско шосе в София. От видеото става ясно, че само за 1 час, 496 шофьора са в нарушение, а близо 25 000лв. са пропуснатите и несъбрани глоби.

От организацията заявяват, че очевидно гарантирането на спазването на реда и правилата е много назад в приоритетите на Столичната община и КАТ. "Спаси София" се обръща към институциите, питайки докога ще се налага да се търпи подобно безобразие и припомня непрекъснатите оправдания, че няма пари за нови трафик камери, а същевременно се губят хиляди левове от несъбрани глоби.

НПО-та: Опасно е СОС да се преструва, че тарифната политика е стабилна

Неправителствени организации, занимаващи се с обществения транспорт, са изпратили отворено писмо до столичнните общински съветници. В ...

От "Спаси София" настояват администрацията най-сетне да стане полезна за града, който управлява, като бъде проактивна в търсенето на решения за проблемите. От организацията заявяват още, че няма как София да стане уреден и европейски град, ако от страх "да не се разсърди електоратът", институциите си затварят очите за груби нарушения не само по отношение на движението, но и за десетки други неща. “Влезте най-сетне в ролята си на гарант за реда и се погрижете градският транспорт да разполага със своите ленти, а трафикът да не бъде така хаотичен. Длъжни сте да го направите сега” - настояват от "Спаси София".

От организацията също така припомнят, че преди повече от година наредбата на МРРБ, която регулира създаването на BUS ленти, беше променена, за да се улесни тяхното обособяване, но от тогава, въпреки острата нужда, Столичната община не е направила почти нищо. “Единственият експеримент, който се случи е BUS лента по бул. Малинов в ж.к. Младост, която беше лошо проектирана и означена, а никой не осъществяваше контрол за спазването ѝ.

В резултат, въпреки нейната необходимост, експериментът беше провал, а обществото беше настроено срещу мерките за приоритизация на градския транспорт. Грешка, която ще струва скъпо на общината”, заявяват още от "Спаси София" и призовават всички шофьори да спазват правилата за движение, както и да имат предвид, че движейки се в BUS лента, те забавят придвижването на хиляди пътници на градския транспорт.

Видео от експеримента - вижте в Expert.bg!

София осъмна с акция "Диша ми се" (СНИМКИ)

"Столичната община предупрежава: Дишането сериозно вреди на вашето здраве" - това е само едно от посланията, които тази сутрин нашият е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София