Движение "Възраждане": Районен кмет на София раздава общински жилища на свои близки

20568
Движение "Възраждане": Районен кмет на София раздава общински жилища на свои близки
Снимка: БГНЕС

След като през изминалата седмица от Възраждане разкриха информация за огромната къща на зам.-кмета по култура и образование на София – Тодор Чобанов, днес от партията на Костадин Костадинов продължават с разкритията си за злоупотреби и корупционни практики от страна на високопоставени служители в Столична община.

Този път на прицела им е кметът на район „Връбница” в София – Младен Младенов. Оказва се, че откакто е районен кмет на „Връбница”, същият е обзавел с общински жилища половината си служители в общината и то в пълно нарушение на всички приложими общински наредби.

Една от първите, които се възползват от възможността да си закупят евтини общински жилища, използвайки силата на служебното си положение е зам.-кметът на район „Връбница” – София Асенова Матарова – Динова. Оказва се, че първото нещо, което прави г-жа Матарова – Динова, след като влиза в общинската администрация на големия софийски район е да се намести под наем в удобно и голямо общинско жилище от близо 85 кв.м., намиращо се на ъгъла на бул. „Сливница” и ул. „Босилеград” в район „Връбница”. Наемът е в размер на 58.82 лв! Това се случва в момент, когато София се намира в остра криза и дефицит на общински жилища, а чакащите нуждаещи се семейства са десетки хиляди. Пет години по-късно, през 2014 г. Стефания Матарова-Динова, закупува общинското жилище, което незаконно е обитавала през цялото време до този момент на символичната цена от 62 632.33 лв., за имот с такава квадратура и разположение. В края на декември 2014 г., само два месеца, след като го е придобила, зам.-кметът на район „Връбница”, прехвърля жилището на 8 годишната си дъщеря, срещу договор за издръжка и гледане. Според Възраждане, това е класически случай на злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние, което трябва да се разследва час по-скоро от компетентните органи.

Оказва се, че зам.-кметът на „Връбница” не е единствената от общинската администрация на района, която се е обзавела с евтино общинско жилище. Справка в Имотния регистър, показва, че такова е придобил и синът на главната счетоводителка на общината Мариана Стоименова. През 2017 г., Еленко Стоименов е получил общинско жилище от 45 квадрата в район „Връбница”, срещу смешната цена от 20 955.16 лв. Месец по-късно, Стоименов продава придобитото от общината жилище на тройно по-висока цена.

От Възраждане заявиха, че имат информация и за други общински служители от район „Връбница”, които са се облагодетелствали от „щедростта” на кмета Младенов, но все още проверяват информацията.

Краткият коментар на кандидата на Възраждане за кмет на Столична община – Николай Дренчев, относно изнесената информация за безобразията в районната администрация на „Връбница” е следният: „Повече от месец изнасяме данни за корупционните афери на Фандъкова и компания, а реакция от институциите няма. Силно се надявам, че това е заради предизборния период, и след 27-ми ще има разследвания и обвинения. Това, просто не може да продължава така повече. В конкретния случай, какво да Ви кажа, този районен кмет е отдавна известен със своите безобразия. Тук обаче говорим вече за чиста злоупотреба с власт и недопустимо облагодетелстване на висши общински служители с жилища, които са предназначени изключително за социални нужди. За хора, които нямат покрив над главите си. В същото време, хора които нямат техните проблеми, отнемат полагащите им се жилища от общинския фонд, който и без това е критично намалял, за да набавят имотна облага за себе си и близките си. Ако в България съдебната власт беше независима от управляващите, този човек отдавна щеше да бъде в затвора!”

От Възраждане, обещават в близките дни да направят нови разкрития за безобразията, които се вършат в общинската администрация на район „Връбница”. Този път по отношение на обществените поръчки и за това, как ги печелят само големи фирми, приближени до управляващата ГЕРБ, Йорданка Фандъкова и кмета на „Връбница” Младен Младенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София