Общински съветници спират обслужването на почти изграден завод в Елин Пелин

22032
Общински съветници спират обслужването на почти изграден завод в Елин Пелин
Снимка: Община Елин Пелин

Заради съмнения за нередности, съветници в Елин Пелин искат да бъде спряно административното обслужване за строящия се модерен завод за чисто рециклиране на пластмаси. Планираната инвестиция на акционерното дружество "Интегра пластикс" е за 40 млн. евро и трябва да заработи в началото на 2019-та година.

Общинските съветници са упълномощили адвокатското дружество „Вулджев и Вулджев“, което обслужва местния парламент, да изготви доклад и становище дали има закононарушения, свързани с разрешителния режим, сроковете, процедурите и административните решения. Юристите ще вземат предвид и всички постъпили мнения, сигнали и жалби от външни експерти и заинтересовани граждани, подадени до Общинския съвет.

Заседанието се провело в присъствието на омбудсмана на Елин Пелин Румяна Младенова.

Според съветника Валери Брънзелов целта е да бъде внесена яснота, като това предложение е отворено и всички общински съветници могат да се подпишат под него и да го допълват.

До изясняване на обстоятелствата и пълното запознаване на местния парламент с цялата документация, свързана със завода, решението е да се прекрати разглеждането на всички преписки, свързани с него.

Под проекта за решение са се подписали 11 съветници - Богомил Бранков, Георги Костов, Валери Брънзелов, Николай Плещов, Ивайло Шентов, Гергана Найденова, Бисерка Николова, Емил Петров, Станислав Димитров, Зорница Стоичкова и Николай Николов. Подкрепено е обаче от всички присъстващи на заседанието 17 съветници.

Кметът на Елин Пелин: Държавата наказва финансово дисциплинираните общини и поощрява другите

Доц. д-р инж. Ивайло Симеонов е кмет на община Елин Пелин от 2015 г. Той е инженер по комуникационна техника от Техническия университет...

"Никога и на никаква цена не бих допуснал нещо, което да наруши здравето и живота  на моите съграждани, защото работя с една единствена цел – Елин Пелин да е притегателно и най-вече сигурно място за живеене. И не бих позволил да се случи нещо, което да застраши качеството на живот в нашия град… Но не се заигравайте със страховете на хората. Има държавен орган, който извършва проверка, дал е мнение, а ако някой мисли, че РИОСВ не върши работа – подайте жалба, сигнал, но не плашете хората напразно", заявил кметът на общината Ивайло Симеонов.

Проектът на "Интегра пластикс" АД е за възстановяване на синтетични органични полимери. Заводът е на площ от 34 935 кв. м на главния път Елин Пелин - Гара Елин Пелин, северно от логистичния център на Т-Маркет в местността Селището. Предвидени са преработвателни сектори, предназначени за възстановяване на излезли от употреба пластмаси и пластмасови отпадъци с годишен обем от 35 000 тона в нови 22 000 тона регранулат.

Очаква се инсталацията да генерира 13 000 тона отпадни фракции, непригодни за рециклиране, които ще бъдат депонирани. По този начин ще се реализира намаляване на подлежащите на депониране отпадъци със 63%. В обекта ще се преработват балирани отпадни пластмаси от общински инсталации и промишлени предприятия. Преработката предвижда пълно възстановяване (рециклиране) на входящия материал до сортирани и пригодни за качествено повторно използване гранулирани пластмаси.

По средата на октомври месец заводът бе посетен от Джордж Кремлис – ръководител на отдел „Кохезионна политика и екооценки“ в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия. Според него изграждащият се завод е уникален проект, който напълно отговаря на европейското и националното екологично законодателство. Той припомни, че до 2020 г. България трябва да постигне норми за рециклиране на отпадъците до 50%, а в момента страната ни е на ниво едва 20%. Неизпълнението на тези цели ще означава санкции и глоби за България като държава, член на ЕС, която не се е съобразила с европейските норми.

Инвестират 40 млн. евро в завод за чисто рециклиране на пластмаси край Елин Пелин

В Елин Пелин се изгражда първият в България завод за рециклиране на пластмаси с иновативно оборудване, отговарящо на най-високите станд...

От април месец тази година има становище на РИОСВ – София, да не се извършва оценка за въздействието върху околната среда относно инвестиционното намерение на „Интегра Пластикс“ за изграждане на завод за възстановяване на синтетични органични полимери. В становището пише, че на етап експлоатация се очаква формиране единствено на битово-фекални отпадъчни води от персонала и контрагенти на обекта, които ще бъдат заустени в съществуващата канализационна мрежа. А също, че при осъществяване на дейността не се очаква повишаване на фоновите емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, замърсяване на подземните и повърхностните води, наднормено замърсяване с шум и негативно въздействие върху живота и здравето на хората.

По време на проведеното в Елин Пелин заседание Аспарух Делев от компанията инвеститор обяснил подробно за производството и подкрепил предложението за извършване на проверка, внесено в Общински съвет. Той казал, че вратите на завода са отворени, за да разгледат начина на работа. Предложил да бъде направена и среща „на отворени врати“, за да се запознаят гражданите със самия процес.

„Производството не е свързано с промяната на химическия състав на пластмасата, няма да има горене, инсталацията дори няма да има и комин“, посочил той и допълнил, че има договор за преработване на отпадъците от тяхното производство с фирма, която не е на територията на Елин Пелин.

Сред инициаторите за щателната проверка относно бъдещия завод е Ангел Славчев - бившият зам.-председател на Барековата партия „България без цензура“. 

Ето ги победителите в #АзРециклирамЗаБългария

Вчера приключи кампанията ни #АзРециклирамЗаБългария, която организирахме съвместно с нашите приятели от "Екопак". Благодарим на всички...

Ето какво е публикувал Славчев след срещата в социалната мрежа (без редакторска намеса): 

"Кратък доклад относно завода за пластмаса.

1. Вчера успяхме да се доберем до информация, че се предвижда извънредна сесия на общ. Съвет.

2. Общинския съвет взе решение да възложи на адвокатско дружество, да извърши проверка на издадените разрешителни и документи. Нашата информация е, че има доста нарушения.

До 2030 г. държавите от ЕС трябва да намалят хранителните отпадъци наполовина

Европейският парламент одобрява амбициозни цели за рециклиране според нов законодателен текст относно отпадъците и кръговата икономика,...

3. Адвокатското дружество ще направи и анализ на риска от такъв завод, както и ползите от него.

Адвокатското дружество обслужва нуждите на общината от 5 мандата.

Изказах своите лични притеснения, че да си правят сами проверка на себе си, резултата ще бъде оспорим винаги, предложих да бъде външна независима компания.

4. Инвеститора разказа за технологията.

В обобщена информация, технологията няма нищо ново в нея. Иновативното е начина на разделяне на самата пластмаса. Всичко останало е по стар обичай.

България е получила 5 г. отсрочка за рециклирането на отпадъците

5 години дерогация е получила страната ни за рециклирането на отпадъците. Според новото законодателство, за което е постигната договоре...

5. Всичкия боклук който ще преработват, ще се измива старетелно, водата ще бъде от ВиК мрежата, а отпадната вода ще се изсипва в канализацията, а от там в река Лесновска. Инвесритора, каза че отходната вода ще бъде годна за пиене. Дойде ми в последствие идея да го питам дали би давал на децата си от нея.

6. Общинския съвет прие да се правят доклади, но не включиха обществено обсъждане. Защо ....не ми отговориха.

7. Общинските съветници бяха си написали много от въпросите, които ни притесняват. За съжаление конкретни отговори нямаше, но имаше добри намерения за изграждане на пряк път за камионите през полето до Верила.

8. Дадох предложение да дадем конкретни насоки на адвокатското дружество, защото инициативния комитет събра доста информация, та да им дадем насока на къде да гледат. След срещата г-н Плещов / председател на общински съвет/ ни покани на среща с адвокатите за този петък. Помолих срещата да бъде следващата седмица, тъй като времето ни за тази е планирано".

Припомняме, че акционери в дружеството инвеститор с капитал 8 млн. лв. са фирмите „Бетаинвест“ ЕООД с 40 800 акции, „Валенова Лимитед“ – Кипър, с 20 000 акции и „Атмос Инженеринг“ ООД с 19 200 акции, всяка от тях с номинал 100 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София