Пореден протест срещу застрояване в Младост

3672
Пореден протест срещу застрояване в Младост
Снимка: За Зелен Младост

Днес, 16 юли, от 19:00 часа Инциативен комитет "За Зелен Младост" организира протест на живеещите в блокове 323, 324А, 325 в ж.к. "Младост 3", като събитието е анонсирано и във Facebook. Причината е позната - застрояване.

Според организаторите, ще се строят 7-етажна сграда със смесено предназначение плюс 8-етажна сграда. "За Зелен Младост" твърди, че теренът, предвиден за 7-етажната сграда, е бил заграден преди две седмици. Около 40% от този урегулиран поземлен имот беше общинска, казват от инициативния комитет, като заявяват, че тя била продадена чрез решение № 593 на Столичния общински съвет от 11.09.2014 с "любезното съдействие на печално известната кметица от ПП ГЕРБ - Цвета Авджиева". "С доклад вх. № СО-0815-13(7)/10.07.2014 г. г-жа Авджиева е предложила да се продаде общинска земя на Стилиян Койчев Георгиев, Управител в Съвета на директорите на "Пазари Запад" ЕАД", добавят от "За Зелен Младост".

Прокуратурата завърши разследването на аферата "Иванчева"

Специализираната прокуратура официално обяви, че е приключила разследването за корупция срещу кмета на столичния район "Младост" Десисл...

Исканията на протеста са:

- незабавно спиране на строителните дейности.

- на инвеститора да му бъде предложен равностоен общински терен на безконфликтно място.

- отпадане на предвидените върху общински терен 8-етажна сграда и два търговски обекта.

- запазване на парка в сегашния му вид и включването му в Зелената система на Столична община.

Жители на Младост започват нови протести срещу презастрояването

Гражданите от бл. 320 в "Младост" 3 излизат на протест срещу проекта на инвеститора Димитър Логофетов на мястото на детската площадка з...

Междувременно новият кмет на "Младост" арх. Румен Русев заяви пред БГНЕС, че ще се строят две сгради, а не четири, както твърдят организаторите на протеста.

"При нас е внесено предложение за строеж на една сграда. Тя е с височина 21 метра т.е. 7 етажа. На първия ще се разполагат магазини, а на останалите 6 етажа ще има апартаменти. Съседната сграда, за която все още няма издадено разрешение за строеж, ще бъде триетажна", заяви Русев. Той подчерта, че в плана за изменение на застрояването в района са предвидени само две сгради, които ще са на калкан.

Пред Нова телевизия главният архитект Здравко Здравков обясни, че още от 2013 година терените са предвидени за застрояване. Той се върна чак до 1990 година, като от тогава от двете страни на бул. "Александър Малинов" било позволено застрояване, защото това е смесена многофункционална зала, имало намерение да се строят младежки дом и игрална зала, но инвеститорът, който сега строял, обжалвал и спечелил. Никога този терен не е бил предвиден за озеленяване, категоричен беше архитектът.

Във Facebook профила на арестуваната и обвинената в получаване на подкуп бивша кметица на района Десислава Иванчева моментално беше пуснато опровержение: "Всъщност сградите, които ще се строят в близост до съоръженията в парка са цели пет, а не четири, както предполагахме досега. Информацията на снимката е извлечена от официалния сървър на "ГИС-София" ЕООД, фирмата, която поддържа и управлява информационната система на кадастралните, регулационните и застроителните планове за територията на Столична община". Няма обаче никакво обяснение защо арх. Русев говори за триетажна сграда, а протестиращите - за осеметажна, що се отнася до втората сграда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София