Александър Ангелов е новият председател на Софийския районен съд

5071
Александър Ангелов е новият председател на Софийския районен съд
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра единодушно с 14 гласа „за“ Александър Велинов Ангелов за административен ръководител – председател на Софийския районен съд. Другият кандидат Петър Савов Савчев – съдия в СРС не получи подкрепата на членовете на Колегията, съобщиха от ВСС.

Съдия Ангелов има над 7 години юридически стаж в органите на съдебната власт като младши съдия и съдия.

Нов председател на Апелативния специализиран наказателен съд избират във вторник

Напрегната ще е следващата седмица за работата на Висшия съдебен съвет. Предвидени са общо четири заседания – едно на Пленума на ...

Той е мотивиран да кандидатства за длъжността въз основа на натрупания професионален опит в различни по натовареност съдилища в страната, от уважението към труда и всеотдайността на магистратите в съда, които му дават основание, че правораздаването в Софийския районен съд се подобрява, както и с чувство за отговорност пред тях. Той счита, че притежава необходимите качества, за да създаде добра работна атмосфера, и нужния капацитет за разрешаване на натрупаните проблеми в съда.

Сред набелязаните от кандидата цели за развитие на Софийския районен съд като стратегическа се откроява намаляването на натовареността на съдиите. Той предвижда иницииране на мерки като промяна на подсъдността на дела, увеличаване на броя на съдиите, подобряване на организацията на работа и разтоварване на съдиите от дейности, които не изискват тяхната намеса и други. За повишаване на срочността, намира за необходимо извършване на мониторинг върху работата на съдебните състави, изясняване на причините за забавяне на дела и мерки за повлияване като спиране от разпределение на дела на съдебни състави със забави, преразпределение на дела, лично мотивиране съдията за преодоляване на проблема, предоставяне на срок за изготвяне на съответните съдебни актове и други.

Според него е задължително този модел на въздействие да бъде предварително известен, за да няма съмнение за субективизъм. Кандидатът възнамерява да въведе регистър на отводите по дела с цел създаване на прозрачност и отчетност, както и да инициира дискусия сред съдиите за изясняване на причините. Съдия Ангелов посочва, че чрез подлагане на дискусии и провеждане на обучения ще работи за уеднаквяване на съдебната практика. Той извежда като първостепенни проблеми преместването на съда в нова сграда и кадровото муобезпечаване предвид предстоящото повишаване на съдии на по-горна инстанция.

Кандидатът намира за необходимо увеличение на длъжностите за съдии и на щата на съдебната администрация; акцентира на потребността от своевременно провеждане на конкурси, от осигуряване на първоначално и последващо обучение за съдебните служители; както и на нуждата от усъвършенстване на деловодните системи на съда. За подобряване на микроклимата в институцията той намира за необходимо да бъде решен проблемът с натовареността и да се създадат възможности за комуникация на магистратите като обучения, семинари и други. С предлаганите мерки съдия Ангелов цели подобряване на работата на съда и достигане на срочност на произнасянията на съдиите, което да допринесе за формиране на положителни обществени нагласи към него. В тази насока той ще работи за популяризиране на дейността на съда, както и за развитие на „Центъра за спогодби и медиация“ към него.

През септември ще стане ясно легитимен ли е изборът на нов ВСС

В края на септември ще стане ясно дали изборът на съдийските представители в новия Висш съдебен съвет е бил легитимен. Смесеният съста...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com