Апартаментгейт: Граждани опитват да съдят ДНСК заради "Артекс"

7273
Апартаментгейт: Граждани опитват да съдят ДНСК заради "Артекс"
Снимка: Ивайло Анев/Actualno.com

Подали сме жалба в Административен съд София заради бездействието на институциите относно сигнала ни дали разрешителното за строеж на фирма "Артекс" на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" (бел. ред. - т.нар. сграда "Златен век") е валидно. Това заяви пред Actualno.com бившият зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров, който е част от Инициативен комитет "Лозенец".

По думите на Вапцаров, инициативният комитет е изпратил сигнал до всички възможни институции, включително и до Цветан Цветанов като председател на парламентарната вътрешна комисия. Снощи стана ясно, че Цветанов е препратил сигнала до столичния кмет Йорданка Фандъкова и 4 дни по-късно си купува апартамент в т.нар. "Къща на буквите", строена от "Артекс" на ул. "Латинка" в квартал "Изток" на тройно по-ниска цена от обичайната за имотите от тази категория на "Артекс".

Дотук сме получили няколко отговора на ДНСК относно разрешителното за строеж, уточни г-н Вапцаров пред Actualno.com. В последния отговор пише следното – че „консултантите (бел. ред. - на проекта "Златен век") отговарят за цялостта и законосъобразността на техническата документация", като под "консултантите" се разбират ЕТ "Славекс – Живко Димов" и "Стройконтрол инженеринг" ООД. По техните заключения били издадени заповеди от Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община за одобрение на техническата документация т.е. и на разрешителното за строеж. Според нас това представлява бездействие на ДНСК и затова подадохме жалба в Административния съд в София, но все още не е образувано дело, тъй като от съда ни казаха, че се запознават с документацията, добави Вапцаров пред Actualno.com.

На изричен въпрос на Actualno.com дали Инициативен комитет "Лозенец" съди "Артекс" заради строежа, отговорът на Вапцаров е, че няма как, защото гражданите не могат да бъдат конституирани като заинтересована страна точно заради липсата на помощ от институции като ДНСК.

Цветанов: Радев е флагман на компроматната война срещу мен, очаквам извинение

"Няма нищо, от което да се срамувам. Напълно съм убеден, че няма нищо незаконно около моите имоти. Плащанията са направени по банков пъ...

Ролята на Цветанов

Цветан Цветанов е един от общо 76 депутати, които гласуват със "за" поправи в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 2017 година. 61 са от ГЕРБ, 6 са от Реформаторския блок, 4 от коалицията на Христо Ковачки, 3 от АБВ, 2 от БСП. С тези поправки се позволява строителните разрешителни за проекти от първа и втора категория и за обекти от национално значение да важат 10 години, а не 5, както до този момент.

Специално за проекта на "Артекс" "Златен век" обаче МРРБ, на което начело тогава е сегашният зам.-регионален министър Николай Нанков (бел. ред. - той беше принуден да напусне поста след жестоката автобусна катастрофа при Своге), праща тълкувателно писмо и казва, че за първа година от началото на разрешителното се счита откриването на строителната площадка. Това става през 2010 година, докато документът т.е. разрешителното е издадено през 2007 година, което Здравков потвърди в интервюто за Actualno.com. С други думи, когато "Артекс" почва да вдига сградата, която и сега още не е завършена, 10 години отдавна са минали, защото същинският строеж тръгна преди малко повече от година и имаше протести срещу него. Според параграф 58 от Преходните и заключителни разпоредби на променения ЗУТ обаче новите текстове трябва да важат само за новите разрешителни за строеж т.е. няма ретроактивно действие. А според "Биволъ" сегашният регионален министър Петя Аврамова казала, че въпросното писмо на Нанков нямало правна стойност. Освен това има сигнал до Бойко Борисов и Румен Радев заради въпросното писмо, подписано от тогавашния регионален зам.-министър Валентин Йовев.

Въпреки това "Артекс" сега строи и не е напълно ясно какво е направила Фандъкова с препратеното от Цветанов писмо на комитета за проверка на проекта! Actualno.com изпрати официални въпроси до Столична община по случая и очаква отговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София