Арх. Борислав Игнатов обещава да е първият кмет, който ще ремонтира сграда-паметник на културата

2482
Арх. Борислав Игнатов обещава да е първият кмет, който ще ремонтира сграда-паметник на културата
Снимка: Демократична България

Среща с творци и граждани на тема култура проведе вчера кандидатът за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов.

На срещата присъства и част от екипа, разработил културните политики в програмата му – проф. Александър Кьосев, Александра Стеркова, Мария Ланодова, Васил Гюров. Модератор на срещата беше актьорът и кандидат за общински съветник - Веселин Калановски.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов приветства присъстващите с думите: „Много се говори за промяна. Всички са агенти на промяната, дори и тези, които досега са управлявали. Но въпросът е за каква промяна се борим. Ние се борим за културна промяна. Това значи духовност, професионализъм, характер и смелост. Само просветеният човек може да бъде истински смел. Само осъзнатият човек може да има истински характер. От тази промяна има нужда нашата страна. Нашата страна не е случайно явление. Тя винаги се е осланяла на едно нещо - просветата. Това е темелът на България. И ако искаме сега, днес, ние да преосновем нашите институции, нашата демокрация, нашите условия за свобода, пак оттам трябва да започнем. Трябва културна промяна.“

Веселин Калановски напомни: „Ние се борим да направим разделно събиране на боклуците в София и това е прекрасно, но без културата на население, което за съжаление продължава да изхвърля найлонови пликчета през балконите в задния двор, голям ефект от това разделно събиране едва ли ще постигнем. Ние сигурно ще изчистим за 4 години въздуха в София, транспортът ще бъде поправен, но това няма да е най-важното, това което не може да се поправи за една, две, три или четири години, е културата на населението. За съжаление последните десетилетия се работи точно в обратната посока и това е напълно разбираемо. Защото един одухотворен човек се управлява значително по-трудно. Един човек със собствено мнение не може да бъде манипулиран лесно“.

Арх. Борислав Игнатов представи идеите си свързани с архитектура и архитектурно наследство: „Аз ще бъда първият кмет, който ще докаже, че механизмът заложен в Закона за културното наследство - община да направи ремонт на рушаща се сграда паметник на културата, е възможен.“

Според представения механизъм в случаите на недобросъвестен собственик на сграда, архитектурен или исторически паметник, общината има правото да извърши ремонт, да я реставрира и да ипотекира сумата на ремонта срещу собствеността на сградата. Ако собственикът иска да си я откупи, ще заплати ремонта на общината и ще получи една добре реставрирана сграда. Ако просто е зарязал сградата, тя става собственост на общината. Общината може да я обяви на търг или да я ползва за други неща, включително и за културни събития.

Професорът по съвременна културология Александър Кьосев отбеляза: “Трябва да си дадем сметка, че промяната в културните политики е не просто нужна, и не просто градивна, и не просто фундаментална ценност. Тя е спешна. Тя е актуална. Защото ако ние не направим нещо, то ще направи нещо с нас. По тази причина е добре, онези, които поддържат обратните културни норми да издигнат глас. Да говорят на тази тема!“

Александра Стеркова представи най-важните акценти в програмата на Демократична Българя в направление „Култура“:

Реформа на административния апарат, оптимизация и неработещите структури да бъдат затворени, да се обединят, така че да могат да представят комплексна услуга, или да бъдат адаптирани съобразно нуждите на гражданите.

ОП „Гробищни паркове“ и социална помощ за траурни услуги да бъдат извадени от сектор „Култура“.

Да се направи анализ на дейността на читалищата с цел тяхната оптимизация, включително да се окаже необходимото съдействие, за развитие на културната програма в кварталите, извън централната градска част (към момента бюджетът за читалища е близо 6,6 милиона).

Горните действия ще освободят пари в бюджета за култура, за да могат да се финансират културната програма и опазване на културно-историческото наследство.

Профилиране на общинските театри:

-за целогодишно представяне на международно съдържание в областта на изпълнителските изкуства в програмата на един от общинските театри;

-Създаване на сцена за независим театър и копродукции с млади артисти;

- Създаване на първия хореографски център в страната и партньорство с Министерството на културата за развиването на такъв проект, който да открива и подкрепя нови таланти в сферата на танца;

Да бъде обновена Софийска градска галерия и с фокус върху съвременното изкуство.

Създаване на общинска музикална сцена, посветена на активните хора на София, която да представя целогодишно млади и некомерсиални музикални проекти от цял свят.

Лятна културна програма със свободен достъп в парковете на София.

Създаване на артистичен квартал, като подкрепим усилията на независимия сектор.

Подкрепа на усилията на София филм фест да бъде един от най-силните филмови фестивали в региона.

Освобождаване на места за графити изкуство и засилен контролът при непозволено повреждане на фасади с графити.

Да се подобри инфраструктурата и транспортните връзки между различните културни институти. В това число и да се пусне специална линия, която да обслужва пътникопотока. Създаване на културна карта.

Да се увеличи бюджетът на Програма „Културно наследство“, като в нея се включат и принудителните действия на механизма за реставрация и консервация на недвижимо културно наследство частна собственост, съгласно правилата на Закона за културното наследство (чл. 76).

Да се работи с Националния институт за недвижимо културно наследство за идентифициране и даване на статут на сградите – недвижимо културно наследство.

Да се надгради поддържаният от общината Регистър на паметниците в София като се включат и недвижимите паметници на културата.

Да се работи за популяризиране на историята на София, в това число исторически обекти, къщи-музеи и знакови локации.

Да се съблюдава стриктно забраната при ново строителство да не се допуска промяна на архитектурния облик на района.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София