Белите щъркели в България се увеличават

7219
Белите щъркели в България се увеличават
Снимка: БГНЕС

Над 400 доброволци, експерти, служители на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и приятели на птиците и природата се включиха в Голямото преброяване на гнездата на белия щъркел в България. Инициативата е част от VII Международно преброяване на този толкова обичан от хората вид. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а в световен мащаб от NABU (BirdLife Германия). Целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел.

По време на преброяването, което се проведе в две поредни лета – 2014/2015 г., бяха обходени хиляди населени места и бяха описани всички щъркелови гнезда – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото. .

Спасиха 4 щъркела в Пловдивско

Четири безпомощни щъркела бяха спасени днес и през почивните дни от жители на Съединение и село Оризари. Две от бедстващите птици са н...

„Данните, които събраха екипите ни, са доста обнадеждаващи – 6805 са щъркеловите гнезда в България, от които 5671 са заети от птици“, споделя националния координатор на преброяването Свилен Чешмеджиев от БДЗП.

„За сравнение при предишното преброяване преди 10 години гнездата в страната са били 5703, от които 4818 са били заети. Тези данни показват, че броят на гнездата за 10 години се е увеличил с 1102, а брят на двойките щъркели с 853. Общият брой на преброените малки щъркелчета е 13 873.“

Най-предпочитаното място за свиване на гнездо са стълбовете. От общо 6805 гнезда, 5624 са разположени на стълбове, като 5271 са на бетонен, 328 на железен и 25 на дървен стълб. На стълбовете с жици екипите по преброяването преброиха 5261 гнезда, а на стълбове без жици – 363. 195 гнезда са разположени на дървета, като най-често се използват акацията, бор, черница и тополата. На комини бяха преброени 444 гнезда, а на покриви – 279. Най-често използваните сгради са фурните, частните къщи, църквите и училищата. 263 гнезда са на друг вид субстрати – селскостопански машини, паметници, магазини, GSM антени и изкуствени постройки, изградени от човек.

Въпреки че 2557 щъркелови гнезда разположени на електрически стълбове са обезопасени с изкуствени платформи, все още голям остава броят на рисковите гнезда – 2704, като за тях трябва да бъдат предприети спешни мерки по повдигане на платформи. Ето защо БДЗП работи съвместно с енергоразпределителните дружества, на които ще бъдат предоставени данните за рисковите щъркелови гнезда, за да могат да се обезопасят срещу поражения от електрическия ток. Населените места с най-много щъркелови гнезда в България са: село Драгушиново (община Самоков) – 51 гнезда; село Кулата (община Петрич) – 42 гнезда; село Белозем (община Раковски) – 38 гнезда; село Белчин (община Самоков) – 31 гнезда; град Съединение (област Пловдив); град Хаджидимово (област Благоевград) село Звиница (община Кърджали) село Караджалово (община Първомай) и село Равно поле (община Елин Пелин) имат по 29 гнезда.

Започва Голямото преброяване на белите щъркели

На 15 юни стартира VII Международно преброяване на белия щъркел. Инициативата се организира в над 40 страни по света и се прави веднъж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com