Бивш директор на НАП София се появи в скандала с имотните измами в "Бистрица" и "Панчарево"

47442
Бивш директор на НАП София се появи в скандала с имотните измами в "Бистрица" и "Панчарево"
Снимка: БГНЕС

Схема за имотни измами за милиони действа на територията на столичния район "Панчарево" и по-конкретно в селата Бистрица и Панчарево. С нея доста лесно и напълно незаконно апетитни имоти отиват в ръце, в които не би трябвало да бъдат

Каква е историята - поземлената комисия раздава земи на база фалшиви документи на хора, които никога не са имали имоти в района, сочи разследване на bTV. Според кмета на Бистрица Николай Гюров става дума за организирана престъпна група, която ощетява собственици на имоти за милиони левове. Пред камерите той отрече неговата администрация да е издавала удостоверение на един от новите собственици на земя. Гюров коментира, че за него той е откровен фалшификат.

С две копия от несъществуващите в регистрите документи са признати за възстановяване общо над 26 дка в един от най-скъпите райони на София. Включително един декар върху бившето заведение "Цумчето", където започна строеж, който изкара хората на протест. Възложител на строежа е Димитрина Захаринова - бивш директор на НАП София, твърди адвокат Асен Джинговрепортажа името на Захаринова е посочено при таймер след изтичане на 7:25 минути /- 10:05 минути/) един от протестиращите срещу това на въпросния парцел да се строи.

Шефът на служба "Земеделие" в район "Панчарево" Огнян Христов призна, че имотът се идентифицира от собственика. Това означава, че заинтересованата страна казва: "Това е мое", и нито поземлената комисия, нито общината - двете институции, които защитаващи обществения интерес, правят проверка. Институциите оставят заинтересованите да си изберат сами терени, които да получат под формата на реституция.

"Някой вади малко повече пари, отива и си купува информацията на флашка, сяда зад един компютър и започва да си заплюва терени", коментира Гюров.

Ценната информация, която се търси, е за публични терени, които случайно или не, не са актувани. Повечето подобни земи в Бистрица вече са усвоени по тази схема. Така неактуваната публична земя става частна.

Зам.-правосъдният министър призна, че има проблем с броя на имотните измами

Достигаме до притеснителни факти – с фалшиви нотариални актове и пълномощни се стига много често до имотни измами. Това призна за...

Адвокат Асен Джингов живее точно срещу бившето "Цумче" в Бистрица. Огорчението му било двойно миналата година, когато разбрал, че не просто паркът вече е частен, но общината променя статута му в зона за застрояване. Не е имало публичност за промяна на статута на земята. "В последния момент успяхме да разберем, моментално подадохме жалба", разказва адвокатът.

Процедура по връщането на земята движи Славин Апостолов. Известен е в Бистрица като човек, за който няма затворени общински врати. Той е пълномощник при сделки за десетки декари земя в район "Панчарево". Негов партньор в имотните дела е Христо Методиев. Двамата веднага получават информация, че в район "Панчарево" има жалба срещу планираното застрояване на градинката. Започват да притесняват родителите на Джингов, ходили са в офиса на адвоката и са се държали предизвикателно и нагло.

Кметът на Бистрица обясни, че е имало жалба, но двама от подалите жалби са се отказали от тях заради натиск.

"Същевременно към мен пращаха глашатаи да ме предупредят да го карам по-кротко", оплака се той.

Един корумпиран кмет и един смешен адвокат разпространяват глупости”, оправда се пред bTV самият Апостолов. Той дори се закани, че когато прокуратурата приключи своето разследване, той ще подаде иск срещу телевизията за неверни сведения и за уронване на престижа.

Обсъждат се предложения за борба с имотни измами

Да се въведе по-тежка форма за валидност на някои актове, подлежащи на вписване в Търговския регистър – промяна на управителни ор...

Във връзка с подозренията, че Апостолов може да е направил незаконна схема и да е продал земята, станала обект на протести, на Димитрина Захаринова, самата Захаринова заяви пред БНТ, че не познава Апостолов, а е намерила парцела в Агенцията за недвижими имоти.

Захаринова е интересна личност. Към момента тя ръководи едноименна одитна компания. Миналото ѝ обаче е определено пъстро.

В периода 1996-97 г. тя е била данъчен инспектор. Издига се до поста директор на НАП-София, като дори се счита за следващият изпълнителен директор на Националната агенция по приходите. През юни 2006 г. обаче тогавашният директор Мария Мургина я отстранява от поста, като на нейно място е назначен заместникът ѝ - Бойко Атанасов. Официалната причина е "недоволство от работата на приходната агенция в столицата". Неофициално се говори за конфликти с Мургина.

Съпругът на Захаринова - Володя Захаринов, е собственик на хотел "Ди Марио" в Симитли. Неофициално хотелът е свързван с Ахмед Доган. Случаят с хотела беше обсъждан в парламента през 2007 година.

Има и непотвърдени с документи слухове, че Захаринова, като съветник на Петко Сертов, е била "топлата връзка" на Доган в ДАНС. Интересното е, че синът ѝ Любомир Володиев Захаринов, и този на Доган – Демир, са съдружници в неправителствената организация "Сдружение "Младежки център - Изгрев".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com