Бойко Борисов: Военнослужещите ни са изключително подготвени

2295
Бойко Борисов: Военнослужещите ни са изключително подготвени
Снимка: БГНЕС

България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация. На българска територия непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовка, участвахме в наблюденията на учения на българските и американски сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, високо се цени приносът на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при разговора си със заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер в Министерския съвет. Марк Шислер е на тридневно официално посещение в България по покана на началника на отбраната генерал Константин Попов, съобщава БГНЕС.

Турският премиер увери Борисов: Ще има справедлив съд за гюленистите

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм е провел телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов, съобщи „Сабах&ldquo...

Министър-председателят отчете, че правителството полага всички усилия за модернизирането на българската армия и даде за пример военното летище Безмер, където наскоро беше открита най-модерната самолетна писта в България. Борисов припомни и взетото от Министерски съвет решение целево да бъдат отпуснати 3 млн. лева от бюджета за изграждане на нови казарми на 68-а бригада "Специални сили", както и предложените от правителството и одобрени от парламента дългосрочни проекти за модернизиране на армията.

Военнослужещите ни са изключително подготвени. Всекидневно полагаме огромни усилия за справяне с мигрантския поток, благодарение на огромния труд на нашите полицаи, жандармеристи, военни и военноморски“, каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят обсъди с Марк Шислер предизвикателствата пред НАТО в региона на Европа и настоя за намирането на общи решения по проблеми пред Алианса при зачитане на интересите на всяка страна-членка. „България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си“, подчерта Бойко Борисов.

България действително е лоялен член на НАТО. Ние дълбоко ценим приноса на вашата държава и важността й в Алианса е от значение, както и усилията на премиера Борисов“, каза от своя страна заместник-председателя на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер.

Премиерът ясно изрази нашата позиция, че няма да има флотилия в Черно море, тъй като ние искаме то да бъде море, в което да няма напрежение. Обсъждахме и въпроса с евентуално увеличение на мигрантската вълна при определени условия - засега по границата всичко е спокойно, няма особено напрежение в момента. Но премиерът изрази неговите притеснения, че ако се наложи да има реакция от българската страна, тя ще бъде достатъчно адекватна.”

Урок по геополитика от Турция за България - хванете се за палците!

Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България. С Турция трябва да се опитваме да градим възможно най-добри отнош...

Това заяви пред медиите началникът на отбраната ген. Константин Попов в Министерски съвет.

„Имахме среща с премиера и ген. Шислер, на която премиерът запозна госта, който е заместник-председател на Военния комитет на НАТО, с обстановката, която имаме по границата, с ученията, които се повеждат”, продължи той. Премиерът уверил ген. Шислер, че нашите взаимоотношения като партньори и съюзници с останалите страни на НАТО са непроменени и ние ще продължим да бъдем съюзник, на когото може да се разчита, потвърди началникът на отбраната.

Флотилия няма да има, но евентуално при различни условия може България да поиска същата помощ, каквато поиска и Гърция. Условията са увеличена мигрантска вълна с много кораби и лодки, които могат да превозват бежанци. Засега това не е така, категоричен бе ген. Попов. А колкото повече мигранти има, толкова повече военни и полицаи ще бъдат там, подчерта той.

Срещата на премиера беше планирана преди месеци, много преди събитията в Турция, отговори той на въпрос на медия.

Превантивни мерки за защита/ на южната граница - бел.ред./ бяха взети и беше сериозно увеличен нашия контингент там - имаме близо 400 човека на границата, отговори ген. Попов.

Борисов косвено призна завоя към Русия, трябвало да строим "Белене" (ВИДЕО)

Толкова са динамичните отношенията, че преди два месеца говорехме да правим общ флот с Турция, Румъния и Украйна срещу Русия в Черно мо...

Това решение беше взето преди близо месец, уточни той. Сами разбирате, че ние не можем всеки ден да сменяме нашите бройки на границите - имаме определени задачи и ако има силно драматичен натиск, ще реагираме, каза генералът. Ситуацията на границата се следи ежедневно и ежеседмично има срещи при вицепремиера Бъчварова, на която се обсъждат необходимостите и ние никога като армия не сме отказвали това, което ни е поискано. На основата на заплахата се планира колко човека да изпратим там, обясни Попов.

Ген. Шислер отбеляза пред медиите задоволството си от приятелския разговор с премиера и нивото на доброто ни сътрудничество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика