Борис Бонев: Не мисля, че ако "Спаси София" беше партия, щеше да има този успех (ВИДЕО)

24911
Борис Бонев: Не мисля, че ако "Спаси София" беше партия, щеше да има този успех (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"В политиката няма "ако" - няма как да знаем какъв щеше да е резултатът, ако се бяхме явили с листата на "Демократична България". В едни избори има твърде много "ако-та", смята единственият независим общински съветник в София Борис Бонев, който даде ексклузивно интервю за Actualno.com и говори както за изборната кампания, така и за целите пред себе си като общински съветник.

На изричен въпрос дали нямаше да има повече тежест в СОС с листа от съветници зад гърба си, т.е. "Спаси София" да беше станала политическа партия (бел. ред. - с резултата лично за себе си като кандидат за общински съветник, Борис Бонев можеше да вкара още 7 души в СОС), Бонев отвърна, че ако единствено политическите партии имат право да правят политика, тогава е нямало в закона да има възможност за независими кандидати. "Мисля, че една голяма част от хората, които ни подкрепиха, ни подкрепиха точно защото не сме партия, защото не сме като всички останали, защото правим политика по един нов начин. Не мисля, че щяхме да имаме този успех, ако бяхме като партия – да не говоря, че всъщност е доста сложно да се направи партия в България", категоричен беше Бонев. Общинският съветник изключи възможността "Спаси София" да ползва регистрацията на "някоя вече мъртва партия" и на изричен въпрос на Actualno.com ще стане стане ли организацията партия, Бонев отговори: „В момента сме се фокусирали в работата в Общинския съвет“.

Той разкритикува и Изборния кодекс, че сега не може да се правят независими листи, а в миналото в българското законодателство е имало такава опция, в Европа също масово може. "В момента Изборният кодекс е написан от големите за големите, от партиите за партиите и не се дава възможност за една истинска, автентична гражданска алтернатива", смята Бонев.

Бонев определи като изненада това, че "Спаси София" се оказала виновна, че ГЕРБ има обикновено мнозинство заедно с ВМРО в Столичния общински съвет (СОС). Той попита и защо никой не си задал въпроса каква е причината или какви са причините БСП и "Демократична България" да не привлекат достатъчно гласове, за да може да лишат ГЕРБ от мнозинство в СОС. Ние сега да се чувстваме виновни, че направихме една добра кампания и привлякохме хора, които досега не са гласували, а не са виновни тези, които не успяха, попита може би най-разпознаваемото име като общински съветник в София. "Това ми се струват политически игрички и интриги, в които аз нямам никакво намерение да влизам, защото в крайна сметка всеки трябва да носи отговорност за своя резултат. Ако някоя от партиите смята, че не се е представила достатъчно добре, тогава да търси отговорност при себе си", каза той.

Попитан защо не се получи партньорство между "Спаси София" и "Демократична България" в политическата битка за София, Бонев посочи, че демократите са искали той да е техен партиен кандидат, а за него и екипа му това е било грешка. Като пример, че политическата подкрепа за независими кандидати поработи на тези избори, той даде както Мая Манолова и БСП в София, така и други кандидати в провинцията.

Сигнал за негова подкрепа за ГЕРБ или не?

"Това е таен вот. Ако от мен се очаква да бъда принципен човек, а аз съм такъв и смятам да бъда, тогава няма как да разкрия за кого съм гласувал поради принципността на тайния вот", заяви Бонев във връзка с развихрилата се основно във Facebook полемика какъв знак е неговата подкрепа за кандидатурата на Елен Герджиков за председател на СОС. Герджиков беше избран с 33 гласа за нов мандат начело на съвета, а сметките сочат, че 33-тия глас е на независимия съветник. Той обаче изрично се извини "на всеки, който се е засегнал от моя предполагаем избор". "За мен лично това беше един, освен предопределен, напълно протоколен избор. Нямах никаква представа, че изборът на председател е натоварен с толкова голям политически заряд, но понеже не съм от хората, които възнамеряват да играят някакъв политически театър – за мен е важно да се свърши работа, затова аз гласувах по начин, по който смятам, че чисто рационално трябва да се гласува“, обясни Бонев. Той изрази учудване защо се е фокусирала критика върху него, а не са питани "т.нар. опозиционни партии" в СОС защо те не са направили възможното да се избере единен опозиционен кандидат.

На изричен въпрос на Actualno.com дали БСП и "Демократична България" са имали срещи и са говорили да се обединят зад един кандидат за председател на Общинския съвет, Борис Бонев отговори, че той не знае за такова нещо. "След като опозицията не даде знак, че иска да се бори за председателското място, изборът беше предизвестен", подчерта той, като уточни и, че "представители на няколко партии" дошли след гласуването и му казали, че ако е опозиционер, независимо дали кандидатът за председател му харесва или не, дали ти харесва бюджетът или не, винаги трябва да гласуваш против. Общинският съветник заяви, че такъв политически театър не му е приятен и напомни, че хората са гласували за него и "Спаси София", защото са различни.

Иначе Бонев призна, че е много трудно от само едно заседание на СОС да си прави заключения как точно работи институцията и дали заявката за промяна на новия-стар кмет Йорданка Фандъкова ще стане реалност. А какво каза за своите приоритети в работата си като общински съветник и какво смята, че трябва да се направи по темите "презастрояване", "чистота на въздуха" и "транспорт" - чуйте във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София