Борис Бонев обвини ГЕРБ, че заглушава с правилник гражданския достъп до властта в София

1458
Борис Бонев обвини ГЕРБ, че заглушава с правилник гражданския достъп до властта в София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Предлагах нужни промени, като машинно четими, достъпни онлайн и подробно описани доклади с всички приложения, подобряващи взаимодействието на община и граждани, както и ясни и недвусмислени правила за работата на комисиите. С две думи - влизане на тромавата, затворена институция в Европа на XXI-ви век. За съжаление, управляващите не се интересуват от тези принципи". Това твърди независимият общински съветник Борис Бонев по отношение на новия правилник на работа на Столичния общински съвет (СОС).

Според Бонев, нито едно предложение за промяна на правилника, дошло от опозицията, не е било прието.

"ДБ": Абсурдно е да бъдем обвинявани, че сме изключили някого от Председателския съвет

За отстраняването на независимия общински съветник Борис Бонев от Председателския съвет на Столичния общинския съвет, от "Спаси София" ...

Като пример за вредните изменения в ущърб на гражданите Бонев изтъкна изменения, направени в последния момент - като отхвърлянето на предложението всички документи към докладите да бъдат достъпни онлайн. Изцяло беше затвърдена и недемократичната практика документите да се предоставят едва 3 дни преди заседанието, за да бъде невъзможно съветниците и гражданите внимателно да се запознаят и анализират стотиците страници, добавя той. Управляващите скриха и г-жа Фандъкова от носенето на отговорност, налагайки квоти чрез ограничаване на броя питания към нея до 5 на заседание, оплаква се Бонев. "Това е противозаконно, тъй като противоречи на чл. 33, ал. 1 от ЗМСМА. Няма как да се поставят ограничения на общинските съветници, които не са разписани в закона", допълват и от гражданската организация Спаси София.

"Нямам абсолютно никакво съмнение защо съветниците от ГЕРБ държат на този недемократичен правилник - заглушаване на опозицията и държане на гражданите и медиите далеч от работата на Общинския съвет. От това полза имат само онези, които разчитат на задкулисния начин на работа, но губим всички софиянци", категоричен е независимият общински съветник Бонев и допълни, че "надеждите за промяна бяха попарени. Вместо стъпка напред към демократизация, прозрачност и управление за и с гражданите, получаваме нова желязна завеса, която да покрие управлението на града ни".

Всъщност, ГЕРБ се отказаха от намерението си да отложат с близо 2 години моментът, в който проектите на решения на СОС ще трябва задължително да се качват на сайта на общината в машинно четим формат. Първоначалният мотив беше, че времето е необходимо на администрацията да се научи как се качват PDF-файлове в интернет. Днес управляващите гласуваха качването да стане задължително след 1 януари 2021 г., като в първоначалния вариант срокът бе 2 февруари 2022 г. На заседанието стана ясно, че преди новата година докладите също ще може да бъдат достъпни за гражданите предварително, ако бъдат подадени в подходящ формат към администрацията, пише в. "Сега".

В същото време обаче ГЕРБ не позволиха в комплекта с публични документи да бъдат включени и приложенията към съответните доклади, в които често се съдържа ключовата информация за тях. Според общинския съветник на ГЕРБ, юрист и председател на работната група Силвия Христова, това не бива да става, защото имало лични данни.

С половин милион лева се намалява издръжката на Столичния общински съвет

С 500 хил. лв. се намалява издръжката на СОС, 1 млн. лв. повече се отпускат за видеонаблюдение и сигурност, а парите за зимно почистван...

С промените в правилника вече не само заседанията на самия общински съвет, но и тези на комисиите на съвета ще се излъчват онлайн. Занапред видеоархивът от тези заседания също ще трябва да се съхранява на сайта на общината. Ще се публикуват и протоколите от тях, както и от самата сесия.

Ще може и да се задават въпроси както до кмета Йорданка Фандъкова, така и до районните кметове. Но Фандъкова ще отговаря на въпроси чак след изчерпване на дневния ред, не преди това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com