Борис Бонев предлага 5-те общински дружества за пазари да се обединят

3485
Борис Бонев предлага 5-те общински дружества за пазари да се обединят
Снимка: Actualno.com

Общинският съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет, в който предлага сегашните пет общински дружества, които управляват пазарите на София, да бъдат обединени в едно с името “Софийски пазари”.

“В състояние на тежка икономическа криза във връзка с пандемията, изключително важно е Столичната община да управлява ефективно парите на софиянци. В момента тези пет дружества се управляват от 5 управителя, 5 съвета на директорите - цялата администрация, разходи и бюрокрация са по 5. Успоредното съществуване на пет дружества, които изпълняват една и съща дейност е пример за лошо управление, което особено сега, не можем да си позволим.”, заяви Бонев и допълни, че навсякъде в България пазарите се управляват от едно дружество. Подобна е практиката е в останалите европейски и балкански столици като Белград, Загреб и Скопие.

Създадоха официална Viber група за #COVID-19 на София

Столична община създаде официална Viber група за #COVID-19 на София. В нея ежедневно ще споделяме важна информация, новини за обстановк...

Според Бонев, сегашната ситуация поставя под риск финансовото здраве на тези дружества и ако не бъдат предприети мерки ще има негативно отражение върху бюджета на Общината. Той дава за пример дружеството “Пазари Запад”, което е спасено от колапс само, защото му е прехвърлен за стопанисване паркинга при Националния стадион, въпреки че е нелогично пазари да управляват паркинги. “Като икономист твърдя, че обединението на петте дружества ще донесе множество ползи за София: оптимизация на разходите заради елиминиране на дублираща се администрация, по-ефективно разходване на парите, икономия от мащаба при обществените поръчки, концентриране на една и съща дейност на едно място, постигане на единни критерии за работа на всички общински пазари и др.” - обяснява мотивите за сливането на петте общински дружества, общинският съветник Бонев.

“Убеден съм, че предложението ми ще предизвика раздразнение у част от колегите ми общински съветници, тъй като ръководствата на столичните пазари от години са място за изпращане на “наши хора”. Като резултат имаме пет директора и съвети на директорите, на които се плащат заплати. Тази практика трябва незабавно да бъде прекратена!”, допълни Бонев от Спаси София.

След сливането, спестеният финансов ресурс може да бъде инвестиран в капиталови вложения за обновяване на пазарите и прилежащата им градска среда. Алтернативно, по-ефективното управление ще намали разходите и увеличи средствата от дивиденти, които могат да бъдат инвестирани в други дейности като изграждане на ключова за града инфраструктура, което е особено важно при сериозна икономическа и социална криза. Бонев заяви, че очаква в най-кратки срокове докладът да бъде разгледан и изрази надежда, че управляващата партия и кмета, г-жа Йорданка Фандъкова, ще го подкрепят. “Както казва самият кмет, дела трябват, а не думи, за да докажат, че София вече 15 години се управлява от една дясна партия. Сега е моментът да бъдат отговорни към парите на столичани.” - категоричен е Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София