Буря от протести в София - заради управлението на Фандъкова

27334
Буря от протести в София - заради управлението на Фандъкова
Снимка: БГНЕС

Поредица от протести в различни квартали на София ще бележат следващите три дни. Всички те си приличат по едно – недоволство от работата на общинските власти по конкретни, дългогодишни проблеми.

Утре, 21 октомври, жители на Владая ще блокират бул. "Цар Борис III", при улиците "Мала кория" и "10-ти километър", непосредствено до Александровски мост. Причината – липсата на диалог със Столичен общински съвет (където мнозинството в момента е на ГЕРБ). Блокадата ще стане факт между 13:00 и 14:00 часа в събота (21.10.2017), като това е четвърти такъв протест заради неуредици в района от една година насам.

Грижата на Фандъкова за София - в снимки от ремонтирания бул. "Дондуков"

Съсипваща критика по адрес на Столична община и конкретно на кметицата Йорданка Фандъкова плюс зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев о...

Конкретният повод за недоволство е намерение на Столична община изгради "повдигната" пешеходна пътека в участък между двете спирки на градския транспорт, вместо да сложи светофар, както желаят гражданите, уточняват от Инициативен комитет "Владая и Княжево". Става въпрос за участъка между кръстовищата на бул. "Цар Борис III" и ул. "Мала кория" и бул. "Цар Борис III" и ул. "10-ти километър". Освен това местните власти не се съобразяват с предложенията за изграждане на улично осветление във Владайското дефиле, въпреки нарочна среща по въпроса със светофарите и осветлението, на която участие са взели столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев, както и кметовете на район „Витоша“ и на село Владая Тодор Петков и Таня Иванова.

Също на 21 октомври, събота, но от 12:00 часа, жители на квартал "Витоша" ще направят жива верига на кръстовището на бул. "Симеоновско шосе" и ул. "Иван Странски". Причината - необходимостта от транспортна инфраструктура. Жителите на квартал "Витоша" настояват за "забрана и спиране на строежите, докато ситуацията в квартала не се подобри и не се постигнат реални резултати".

Отново на 21 октомври, но час по-рано – в 11:00 часа, жители на село Лозен излизат на протест. Лозен е част от 23-ти район "Панчарево" на Столична община. Хората настояват да бъде наложено пълно спиране на каквато и да е сеч в планината за срок от 10 години, с изключение на сечта на нападнати от корояд и други болести дървета, да бъде решен проблемът с корояда и да бъдат възстановени разбитите заради поголовната сеч горски пътища и чешми.

От Комитета за защита на Лозенска планина напомнят, че сигнали и протести по въпроса има от една година. "Лозен отдавна загуби доверието си в контролните органи. Грозни сечища, разбити пътища, пресъхнали чешми. Не желаем повече това в Лозенска планина, независимо  дали формално е законно, или не. Лозенска планина е посещавана е от хиляди туристи годишно. С множеството си екопътеки, манастири, параклиси, чешми и зони за отдих тя е много по-ценна като туристическа дестинация, отколкото като източник на дървен материал. Тя е малка планина и не можем да си позволим да я сечем повече". Освен това, заради просеките до сечищата, при по-силни дъждове в селото има проблеми с наводнения, а склоновете на планината са в зони на свлачища, оплакват се хората.

Ако не бъдем чути, ще последва гражданско неподчинение и почваме да блокираме пътища, заканват се жителите на Лозен.

Фандъкова шокира, горенето на боклуци в София помагало за по-чист въздух

Инсталацията за изгаряне на боклука на София е една от мерките срещу замърсяването на въздуха. Това заяви по време на свое изказване ...

В неделя, 22 октомври, на протест тръгват и живеещите в квартал "Манастирски ливади-Изток". Протестът ще се проведе от 12:00 часа на кръстовището на ул. "Шарл Шампо" и ул. "Боянски водопад". Организаторите посочват, че протестът е „под прозорците“ на Йорданка Фандъкова, тъй като тя живее там.

Плащаме най-високите данъци в София, а живеем в условия, близки до XIX век, казват от Инициативен комитет на кв. "Манастирски ливади-Изток". И посочват редица наболели проблеми – липса на улици, на канализация, на отводнителна система, на детска градина и училище. Хората настояват на обществено обсъждане, касаещо тези проблеми, да дойдат Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков, зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев, зам.-кметът за инвестициите и строителството Ирина Савина, зам.-кметът по екология Йоана Христова, кметът на район "Триадица" Николай Терзивев и главният архитект на района Иван Шишков.

На протест, в неделя (22 октомври) излизат и жителите на квартал "Лозенец". Причината – искане да бъде спазена височината от 26 метра за строителството в района. Става въпрос за строежа на 120-метрова сграда срещу хотел "Маринела". Жителите на "Лозенец" искат проектът да бъде преправен и да бъде спазено ограничението от 26 метра, като над 450 души са се подписали под искането.

Протестът ще е на кръстовището между ул. "Златен рог" и бул. "Джеймс Баучер", от 18:00 часа. Първоначално беше предвидено протестът да е на 23 октомври, от 18:00 часа.

Проблемите със строителството и инфраструктурата

Бивши депутати задават неудобни въпроси на Фандъкова

Поредица от критични въпроси по адрес на Йорданка Фандъкова отправиха бившите депутати Антони Тренчев и Настимир Ананиев, които участва...

Въпросът със застрояването и конкретно високото строителство е проблем и в други места в столицата, където имаше и протести. В "Стрелбище" вече се стигна дотам, че желаещите да строят 43-етажен небостъргач инвеститори от фирма НИКМИ АД (собственици са Милчо Благоев и Николай Козанов) разрушиха ползваната от над 10 години като общинска инфраструктура улична отсечка между улиците "Майор Първан Тошев" и "Дедеагач", с което затрудниха неимоверно трафика в квартала. Столична община издаде заповед за възстановяване на разрушената улица и премахване на поставената там ограда, като заповедта е с предварително изпълнение, но за срок от 14 дни?! В момента тече обжалване срещу заповедта, но, според присъствали на последното съдебно заседание юристи, не изглежда юристконсултите на Столична община да се борят с всички сили за изпълнение на заповедта. "Стрелбище" е част от район "Триадица", както е и квартал "Манастирски ливади-Изток".

Вече двуцифрен е и броят на протестите в квартал "Дружба" заради инфраструктурна неуредица. Затворен е пешеходният преход между "Дружба 1" и "Дружба 2", като проблемът остава нерешен вече много дълго време.

Съвсем отделен проблем е квартал "Младост". Обобщение на проблемите с инвестиционни проекти за строителство там вижте в интервюто на Actualno.com с кметицата на района Десислава Иванчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София