Д-р Данчо Пенчев: Всички болници в София трябва да обособят COVID зона до понеделник(ВИДЕО)

4360
 Д-р Данчо Пенчев: Всички болници в София трябва да обособят COVID зона до понеделник(ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет

До края на деня столично РЗИ ще издаде заповед всички лечебни заведения за доболнична помощ на територията на София до понеделник трябва да организират в сградния си фонд и да обезпечат с персонал COVID зони. Срокът за това е до понеделник - 26 окттомври. Леглата ще са съобразени с капацитета и възможностите на лечебните заведения. Това заяви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София по време на брифинга на НОЩ за коронавируса.

Заповедта ще засегне всички държавни, общински и частни болници на територията на София - град, които са общо 90. В момента само 13 от тях приемат пациенти с COVID-19.

Изискват го данните с разпространението на заразата в София-град: Заразените за вторник са 523, а за сряда - 483, обясни той. Хоспитализираните в столицата са 425. За последната седмица са починали 5 души с коронавирус. За наша радост, на територията на София все още се запазва тенденция за безсимптомно или леко протичане на заболяването, каза още д-р Пенчев.

Хоспитализацията трябва да бъде направена при определени условия, без преекспониране на клинична симптоматика или изллишна хопитализация. Надявам се на помощта на личните лекари и специалистите в доболничната помощ, подчерта д-р Пенчев.

Вчера след среща с ръководителите на лечебните заведения в София здравният министър Костадин Ангелов обяви, че тази мярка се обмисля. Изявлението му идва в момент, когато София продължава да държи рекорд по новозаразени в страната. А както каза и шефът на Александровска болница тази сутрин, и капацитетът на неговата болница е запълнен - обмислят отварянето на допълнителни легла в ново отделение.

Персоналът в столичното РЗИ е изключително натоварен. Наблюдава се леко забавяне, защото нямаме физическата възможност да достигнем до всички случаи и да извършим качествено епидемиологично проучване. То не продължава 5 минути, а час час и половина.“, обясни още д-р Пенчев.

От последните епидемиологични проучвания в последната седмица станало ясно, че: Когато има позитивен, много скоро контактните от първи ред много скоро излизат позитивни. Това са хора, които работят в една стая или са в чест контакт с лицето. Това ми говори, обясни Пенчев, че трите Д, за които говорим и четврътото, на проф. Кантарджиев не се спазват за момента.

Кое е четвъртото Д на проф. Тодор Кантарджиев?  Проф. Кантарджиев обясни колко са лабораториите и колко PCR теста се правят у нас (ВИДЕО)

Кунчев даде статистика къде сме по смъртност в Европа от коронавируса и какво е положението с болните медици

По смъртност минаваме едно място назад, сега България е на 9 място по смъртност сред европейските страни и на 4 място на Балканите. То...

На територията на София към момента позитивни училища са 78. Там са открити 114 заразени ученика и 49 учители. Тези цифри водят след себе си до карантинирането на 3396 ученика и 210 учителя.

Същата е картината и при детските градини. Има 7 потвърдени случая на деца, което е довело до карантинирането на 392. 26 случая на служители, 51 са карантинирани.

В хода на седмицата са направени 41 проверки на нощни заведения, написани са 14 акта. Само вчера и завчера в обекти за обществено хранене и други обекти са направени 77 проверки и са написани 20 акта.

Целият брифинг на живо можете да проследите в следващото видео:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София