Демократите с план за пътната безопасност в София, искат отчет от Консултативния орган към общината

2000
Демократите с план за пътната безопасност в София, искат отчет от Консултативния орган към общината
Снимка: БГНЕС

Демократична България настоя за пълна прозрачност и отчетност в работата на Консултативния съвет по пътна безопасност към СОС и представи План за пътна безопасност на София, разработен от експерти и общински съветници от обединението.

“Консултативният съвет по пътна безопасност към Столична община (СО) се е превърнал в поредния параван на проблемите на пътната безопасност, с който г-жа Фандъкова прикрива слабостта на общината и неумението й да работи за подобряване на пътната безопасност в София. [...] Въпреки че в него има доста смислени хора, добри професионалисти, той е зле управляван от СО.”, заяви Ивайло Мирчев от “Да, България!”.

Той подчерта, че съветът за последно се е събирал преди година, през което време няма данни да е свършил каквото и да било за пътната безопасност на София.

“От СО се сетиха да го съберат сега, след като ние, от Демократична България, чрез общинските ни съветници изпратихме запитване за броя на обследваните опасни кръстовища в София и това се случи след трагедията с журналиста Милен Цветков.”, допълни той.

Освен това повече от месец ангажиментът на СО да направи доклад за кръстовището, на което се случи инцидентът с Милен Цветков остава неизпълнен, подчертаха демократите.

Докладът от обследването на опасните кръстовища, направен преди година, също не е получил публичност. Не са ясни нито резултатите от него, нито сумите, платени, за да бъде направен, нито техните получатели.

България е на последните места по пътна безопасност, броят на загиналите нараства

България тази година се нарежда на последните места по пътна безопасност, изпреварена от съседките ни, а държавата видимо абдикира от п...

“Дали зад това не се крие опит на СО да си осигури спокойствие? Тъй като всички знаем, че има изключително активни НПО, които в годините изключително активно и последователно отстояват идеите си за подобряване на пътната безопасност в София и ще е много тъжно, ако някой в СО си е помислил, че, давайки им няколко десетки хиляди лева, ще затвори устите на тези хора, които всъщност искат да подобрят самата безопасност и са изготвили анализ в тази посока.”, заяви Ивайло Мирчев.

Акценти в Плана за пътна безопасност в София

Общинският съветник Симеон Ставрев от Демократична България е внесъл искане да представи пред Консултативния съвет мерките от плана си с надеждата те да бъдат възприети и изпълнени от мнозинството в СОС, стана ясно на пресконференцията.

“Политиката, базирана на данни, е изключително важна за пътната безопасност, затова една от точките в плана ни е Проучване на опасните кръстовища. След като знаем кои са най-конфликтните точки в града, ще можем да вземем бързи мерки за подобряване на точно тези кръстовища. Ще знаем как да бъде пренасочен трафикът или регулирани светофарните уредби.", каза Ставрев.

Той обясни обясни, че в Плана са заложени и проучвания на автомобилния трафик, които ще позволят да се определи най-натоварена инфраструктура, спрямо която с приоритет в капиталовата програма да влизат ремонтите или изграждането на алтернативни улици и булеварди.

Дупките в центъра на София - много и опасни (снимки)

Късно снощи в София Граждански съюз СИЛА проведе обещаната си акция по маркиране на опасни места и дупки на пътната и паважната настилк...

“Предвиждаме и проучване на пътникопотока в градския транспорт. Трябва ни актуален анализ на това къде се движат хората. Така ще можем да направим нови линии на градския транспорт или да преправим някои от съществуващите, така че да обслужват по-добре пътниците и те да слязат от колите си.”, обясни Ставрев.

Сред останалите мерки, представени от него бяха оптимизацията на Центъра за управление на трафика, връщането на споделеното пътуване, завишеният видеоконтрол и подобряването на пътната инфраструктура.

В своята част от изложението експертът Виктор Чаушев изрази съжалението си, че в българските наредби, регулиращи спецификите в пътната безопасност, не са заложени стратегическите насоки, дадени в тази област от Европейския съюз за държавите-членки. Чаушев сподели и необходимостта от подобрения в маршрутите на градския транспорт.

“Много е важно да излезем от социалистическото мислене, че като сменим превозните средства и хората ще слязат от колите и ще се качат на тях. Това няма как да стане, защото остарелите маршрути не отразяват съвременните транспортни необходимости на хората.”, подчерта той.

Чаушев сподели, че има световни параметри, по които се пресмята колко линии на градския транспорт са необходими за определена урбанизирана територия и в София не достигат между 40 и 50 наземни линии на градския транспорт.

Граждани искат справедлива присъда за смъртта на Милен Цветков (СНИМКИ)

Мълчаливо бдение в памет на Милен Цветков се проведе пред Съдебната палата в столицата, предаде репортер на БГНЕС. Десетки граждани се...

“Това са основно линии, които не преминават през центъра. Които свързват големи квартали, където вече има необходимост от такава обвързаност с градски транспорт. По тези направления, често много близки едни до други, няма градски транспорт и се генерира сериозен трафик по инфраструктура, която не е предвидена да го поеме. Затова трябва спешно да бъдат имплементирани линии на градския транспорт на тези места. Работим и по по-големи проекти като трамвая на “Тодор Каблешков”, за който се говори вече от 30 години.”, заяви експертът.

Той допълни, че според Плана за устойчива градска мобилност тази трамвайна линия би поемала 55 - 65 000 пътници дневно и го определи като инфраструктура, която ще действа в система заедно с метрото, така че значително ще намали трафика и ще свали хората от автомобилите.

“Спешно е тази трамвайна линия да бъде изградена, дори може би има възможност да стане с европейско финансиране. Предстои от Демократична България да излезем с предложение по темата.”, каза още той.

Сред другите ключови за пътната безопасност мерки Чаушев спомена и приоритизацията на кръстовищата.

“В западна Европа, когато даден трамвай достигне кръстовището, той автоматично изкомандва светофара да го пропусне в рамките на 10 секунди и това позволява значително в рамките на съществуващата мрежа да бъде увеличена средната скорост на движение. Това не са скъпи мерки, те много лесно могат да бъдат имплементирани. Технически е възможно и на сегашните “умни” кръстовища, но за съжаление СО и в лицето на г-жа Йорданка Фандъкова това не го счита за приоритет и за тях е по-важно НСО да минава бързо, отколкото гражданите на София. ”, подчерта Чаушев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София