Демократите тръгнаха да бранят парк "Витоша" заради Нено Димов и случай с имот на Белослава

7071
Демократите тръгнаха да бранят парк "Витоша" заради Нено Димов и случай с имот на Белослава
Снимка: БГНЕС

За пръв път в 85-годишната история на парк "Витоша" може да има изключени територии от него. Това посочва в своя нарочна декларация "Демократична България" (ДБ), с която обръща внимание на действия на екоминистъра Нено Димов още отпреди 2 години.

Демократите припомнят, че на 24 ноември, 2017 година, Димов подписва заповед за намаляване на площта на "Витоша". А причината за заповедта е певицата Белослава и неин имот - припомнете си в този материал цялата история и как Димов се отказа от разпореденото.

Сега, обаче, от ДБ смятат, че Димов е изтеглил заповедта по такъв начин, че са направени процесуални нарушения и обжалване в съда ще отмени решението да не се пипа територията на парк "Витоша". Затова и ДБ публикуват следната декларация:

"Днес заповедта за изключване на площи от парка отново заплашва целостта на защитената територия. Ние, столичните общински съветници от Демократична България, декларираме, че:

- признаваме универсалната природна и културна стойност на Природен парк “Витоша” за развитието на столичния град и за повишаване качеството на живот на неговите жители.

- подкрепяме запазването на границата на природния парк – така, както е определена през 1952 година за землищата на Мърчаево, Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица, както и за землището на Железница, заедно с разширението на парка от 1991 г.

- посочваме, че съгласно ОУП всички имоти, попадащи в границите на природен парк “Витоша” и на защитената зона от Натура 2000 Витоша, са извън строителните граници на столичния град и попадат в зоната на Група територии за природна защита. Като общински съветници няма да подкрепим ново застрояване в тях, независимо дали са част или не от Природен парк “Витоша”.

Пореден сигнал за нередност със застрояване в парк "Витоша" (ВИДЕО)*

За пореден път в социалните мрежи беше пуснат сигнал за застрояване, което, според сигнализиращия, е незаконно. Този път става въпрос з...

Ние се обръщаме към:

- всички свои колеги в общинския съвет – с призив да ни подкрепите в тези три точки като обща декларация на Столичния общински съвет.

- столичния кмет Йорданка Фандъкова – с призив да потвърди досегашната политика на Столична община, изразена чрез особено мнение и несъгласие с предложенията на комисията по изключване на площи от ПП Витоша през 2007 г. към МОСВ, като присъедини СО като заинтересована страна при обжалването на заповедта, което вече е процедирано от граждански организации.

Ние от Демократична България сме готови с проект на декларация от Столичния общински съвет, която ще предложим за включване в дневния ред на следващото заседание на съвета".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com