Диян Стаматов: В първи клас не бива да говорим за елитност

2305
Диян Стаматов: В първи клас не бива да говорим за елитност
Снимка: БГНЕС

Тази година в София ще има 2 хиляди повече първокласници, но сигурно ще има деца от близките градове, така че адресът няма как да не бъде основен критерий. Във всеки софийски квартал има поне едно добро училище. Насоката е да има равен старт на всички деца, където най-силен фактор е родителят. Той трябва постоянно да иска качеството на образованието да е на една висота. В първи клас не бива да говорим за елитност. Елитарният подход в 1 клас е изключително опасен. Това заяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов за bTV в коментар за новите критерии за прием на първокласници в столицата.

По думите му критерият адрес не може да е ключ към корупция по много причини. От различни места се чувало как се сменят адреси, но винаги съм бил на мнение, че един ученик трябва да учи до най-близкото по местоживеене училище. Много е добра тази стъпка в София. Не се забранява на родителя да посочи повече от едно училище при кандидатстването, допълни още Стаматов.

Съвсем скоро - адресът може да се окаже най-важен за прием на първолак в София

Адресът ще е ракетата-носител за първокласниците при класирането за прием в училище в София. Това поне става ясно от работния вариант н...

От своя страна заместник-кметът на София по образованието Тодор Чобанов заяви, че „нашето присъствие онагледява комплексния характер на отношенията в средното образование. Законът е възложил в случаите, когато има повече ученици да разабротим и въведем критерии за прием.„

Според Чобанов не е вярно, че в София няма квартали, където няма училища. Постоянната комисия по образование е започнала публичен процес, като заинтересованите страни може да изпращат предложения.

"В България действа една от най-либералните системи в Европа. На много места въобще няма избор. Приемът е изцяло отговорност на директора и педагогическия съвет. До два допълнителни критерия ще имат право да определят директорите на училищата. Трябва да съчетаваме различните обществени интереси", допълни още Чобанов.

Според родителите, обаче, това е сериозен административен подход, който ограничава възможностите за прием на децата в предучилищна група. В столицата не всички училища могат да предлагат еднакво ниво на обучение. Хората, вместо да имат избор, са принудени да бъдат разпределяни по един административен подход. Така се възпират талантливите деца да се реализират в училища, които предлагат по-специализиран начин на обучение, категорични са родителите.

Къде и докога удължиха ваканцията за учениците

На 9 януари няма да се учи в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Заради усложнената...

Те напомниха, че днешните времена са по-динамични, хората често се местят. Според родителите трябва да се дадат повече възможности на самите училища сами да определят критериите за избор на учениците и областите, в които да се развиват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Ученици от Самоков се включиха в залесяване на парк "Ридо"

Пускат нова експресна автобусна линия в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София