Експерт: Работещите трамваи се унищожават за сметка на метрото

14554
Експерт: Работещите трамваи се унищожават за сметка на метрото
Снимка: iStock

Преди 120 години, на 1 януари 1901 г. тръгват първите трамваи в София. Тогава 25 мотриси са доставени от концесионера за нуждите на градския транспорт. С течение на годините се променя както собствеността на трамваите, така и самите те. В самото начало 25 мотриси са обслужвали 68 000 души население, в последствие те нарастват, както и населението, но не пропорционално. Сега имаме около 150 трамвайни състава, а населението на града 1,5 млн. Това каза в интервю за БГНЕС инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, който коментира миналото, настоящето и бъдещето на трамвайния транспорт в София.

„За съжаление, това, което се случва като развитие не може да го окачествим като перфектното. Макар трамваите все още да съществуват и да се движат по софийските улици, те нямат тази роля каквато са имали едно време. Днес темата е метро, но какво печелим от него, след като на 1,5 млн. души население имаме 72 млн. превозени пътници. Град като Дрезден, с 500 000 души население, без метро, изцяло с трамваи и автобуси превозва 140 млн. пътници“, посочва и сравнява Симеонов.

Няма от къде да си купиш билет за градския? Твой проблем!

Спорове за продажбата на билети, контрольорите и градския транспорт в условията на пандемията се разразяват в социалните мрежи вече няк...

Той акцентира и на цената, която Столичната община плаща за км. пробег на метрото и трамваите.

„Столичната община плаща около 13-14 лв. на км за движение на метрото и 6 лв./км. за трамваите. Тези 13-14 лв. на км. за метрото са около 6-7 евро, за много по-малко се движат в Дрезден трамваите и превозват много повече хора. Ние тук се стремим да построим нещо, което е абсолютно неефективно и да разрушим нещо, което работи и накрая да кажем свършихме много работа, но такава, от която няма резултат“, коментира Симеонов.

От думите му става ясно, че още на втората година, след пускането на първите линии в експлоатация е имало промени, а през последните 15-20 години в София са закрити между 15-20 км. релси. „Като почнем от 2-ката, в последствие биват закрити трасетата по бул. „Витоша“, трасето по „Арсеналски“. Всички тези линии не бяха заместени адекватно. Тяхното премахване не беше на базата на проучвания, а на базата на политически решения“, категоричен е той и недоумява как е възможно все още да има райони в града, до които да не стига градски транспорт. Като пример веднага дава „Тодор Каблешков“, по който още в плана Мусман е заложено да има трамвай, но до днес това още не е реализирано.

Инж. Симеонов посочва още, че днес най-натоварените линии в града са 5, 7 и 22. И въпреки, че общината започна да купува нископодови трамваи, то няма ефект от тях, защото хората с увреждания не могат да стигнат до спирките им или липсва адекватен преход от перона на спирката към трамвая, както е по бул. „България“.

Според него е наложително по линия като 5-цата да се движат дълги трамваи с дължина между 40 и 60 м, за да може услугата да отговори на потребностите на пътниците и да може в този интервал на движение да превозва количеството пътници.

Договорът за електронни билети в София набъбна на 102 млн. лева

Договорът за още неработещата интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Стол...

„Политиките и действията на общината са хаотични и по-скоро популистки, отколкото да се цели комплексно подобрение. Трамваите нямат преференция на светофарите и затова по линия 7 например не могат да се пуснат допълнителни коли. Сега се говори за закупуване на нови трамваи, но на малки трамваи. Това означава, че все още не сме си извлекли поуките. Пътникопотокът нараства, благодарение на това, че имаме нови превозни средства. Ние вместо да насърчим увеличаването му чрез закупуване на по-големи, по-дълги трамваи, които да имат по-голяма пътниковместимост, защото сегашните имат ограничен капацитет, и не можем да съкратим интервала до 3 мин., ние планираме да купим малки превозни средства. Трябва да купим по-дълги трамваи - 40,50 м. както са в Будапеща, там дори са 60 м“, убеден е Симеонов и уточнява, че тези, които се движат сега са дълги едва 26-30 м.

Той разкрива и нещо много интересно, свързано с изграждането на релсовите пътища в града. Оказва се, че релсите са и се изграждат от Столичната община, а не от „Столичен електротранспорт“, който единствено има задължение да ги поддържа. „Ако това се промени и електротранспорта започне да възлага строителството на линиите може би ще има промяна“, надява се инженерът.

По отношение на обявеното в отговор на въпрос на БГНЕС от зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев, че музеят на транспорта ще бъде в къщичката на спирка „Вишнева“ в „Лозенец“, Симеонов, който е автор на идеята не е съгласен с предложението. „Историята на градския транспорт не е толкова малка и не е толкова незначителна, за да бъде мушната в джобче. Категорично не смятам, че къщичката на сп. „Вишнева“ може да изпълни функциите на музей на градския транспорт. Тя може да бъде един акцент на „Лозенец“ както е водонапорната кула. Мястото на музея на градския транспорт в София е в първото трамвайно депо на „Мария Луиза“, там където трамваите са се родили, там където са живели и толкова неща са видели“, категоричен е той.

БГНЕС потърси и зам.-кметът по транспорт в Столичната община Кристиан Кръстев, който заяви, че за 120- годишната история дължината на трамвайните релси са се увеличили от 23 км на 200 км. Набъбнал е и броят на линиите, а именно от 6 през 1901 г. на 14 днес.

„Продължаваме да модернизираме градския транспорт. Предстои доставка на 25 нови мотриси, която трябва да започне през тази година. Реновирано е трасето по „Искърско шосе“. От март месец трябва да започне реновирането на „Цар Борис III“, обявява пред нас Кръстев. Попитан дали този вид ще продължава да се развива, той заявява своето желание това да продължи да се случва.

В София - ако не си купиш билет преди да се качиш в градския транспорт, следва глоба

Контрольорите в обществения транспорт в столицата започват да следят за редовността на пътниците от 4 януари. От днес те няма да продав...

„Моето желание е да имаме все по-голямо разширяване. Както знаете и по „Тодор Каблешков“ има идея да се изгражда трамвай, но първо трябва да се направи пробива по „Каблешков“; трябва да продължи и по „Копенхаген“. Трамвайният транспорт трябва да върви ръка за ръка и с автобусния транспорт“, убеден е зам.-кметът.

От думите му стана ясно още, че общината има подписан договор с Европейската инвестиционна банка за финансиране и в него са включени редица инфраструктурни проекти, които ще бъдат финансирани. Сред тях е и дългоочакваното изместване на релсовия път на „Скобелев“ над транспортния тунел при НДК.

Ще има ли още катастрофи по трасето на трамвай 10?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София