Експерти представиха опита на Франция в справянето с битовите отпадъци

1312
Експерти представиха опита на Франция в справянето с битовите отпадъци
Снимка: Havas

Днес (31 май) във Френския институт се проведе вторият семинар, част от конкурса „ЕКООБЩИНА“ на тема „Устойчиво управление на битовите отпадъци – от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване”. Официален гост на откриването бе Николай Кънчев, заместник-министър на околната среда и водите.

Присъстващи на семинара бяха над 60 представители на местната власт, експерти и партньори на инициативата.

Стартира второто издание на конкурса „ЕКООБЩИНА“

Днес бе даден старта на второто издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“. Той се организира от Френското посолство в България в партн...

Н.Пр. Ерик Любедел, посланик на Франция в България, приветства присъстващите на форума. „Конкурсът ЕКООБЩИНА се утвърждава като един от стълбовете в българо-френските отношения, поради съвкупността от партньори и благодарение на успеха от първото издание на инициативата. Поздравявам общините лауреати от миналата година – Търговище и Каспичан, като им благодаря, че се съгласиха да споделят добрите си практики, като част от семинарите“, каза в изказването си посланик Любедел.

Официални гост-лектори от Франция бяха г-н Рафаел Гуастави, заместник-ръководител на отдел „Събираемост и оползотворяване на отпадъците“, Агенция по околна среда и овладяване на енергията (ADEME) и г-н Мишел Льопилие, директор „Отпадъци” в Европейска метрополия Лил.

Рафаел Гюастави, представи елементи от Националния план за управление на отпадъците във Франция, в центъра на който е ефективното управление на ресурсите, чрез широк спектър от дейности, контрол на енергията, развитие на възобновяемите енергийни източници, климат, кръгова икономика, борба с пилеенето на храна. Основен акцент бе сложен върху кръговата икономика благодарение, на която във Франция обемът на отпадъците за две години е намаляла с 6% в национален мащаб. Високият процент се обяснява с активните политики за намаляване на отпадъците в сектор строителство.

Добрите практики в управлението на отпадъци в метрополия Лил бе представена от Мишел Льопилие. В метрополията са обединени 90 общини и над 1.2 млн. жители, които през 2016 г. са произвели над 660 000 тона битови отпадъци. За по-ефективното използване на отпадъците, метрополия Лил е разработила поредица от дейности – от петте вида контейнери, в които се събират те, до инсталациите за енергийно оползотворяване (350 000 тона/год.) и за оползотворяване на органичната фракция (108 000 тона/год.) и сепарирането. На базата на отчетените резултати, Европейска Метрополия Лил отчита много добри резултати, които доказват ефективността на мерките.

Макрон посрещна Путин във Версайския дворец (ВИДЕО+СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон приветства своя руски колега Владимир Путин във Версайския дворец край Париж за тяхната първа среща ...

Специален гост на събитието бе Митко Панайотов, зам.-кмет на Търговище, който представи добрите практики в устойчивото управление на битовите отпадъци в общината: събиране на отпадъците, оползотворяване на био-отпадъци и разяснителна кампания, насочена към гражданите. Търговище е един от победителите в миналогодишното издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“, в категорията „Устойчиво управление на отпадъците” за град над 10 000 жители.

Като част от специалната награда в конкурса, г-жа Христова, направи работно посещение в градовете Лил и Лансл. По време на визитата, тя се запозна с принципите на управление на водите в двата града и въведените иновации в тази сфера.

Лектор на семинара от българската страна бе Жаклина Методиева, държавен експерт, отдел "Програмиране и планиране", ГД "ОПОС", Министерство на околната среда и водите. Тя представи какви са възможностите за финансиране по Приоритетна ос 2 "Отпадъци" на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com