Елин Пелин ще протестира в защита на бежанците

2496
Елин Пелин ще протестира в защита на бежанците

Хора от Елин Пелин организират протест в подкрепа на сирийското семейство Джабер, което беше нарочено за гонене от местната администрация в лицето на кмета Ивайло Симеонов. Организацията на проявата става чрез социалната мрежа Facebook, а самото събитие трябва да стане факт в събота, 25 февруари.

Предвидено е протестът да е по обяд, пред сградата на общината Протестът ще е в събота по обед пред общината. До вечерта ще се събират и подписи, които ще бъдат внесени в общината, с настояване сирийците с хуманитарен статут да получат адресна регистрация в града.

Относно Елин Пелин: За Валери Симеонов желанията на българите са пред човещината

Общността в Елин Пелин просто не приема сирийското семейство. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по темата с горещия случай. Н...

"Искаме да покажем, че има жители на Елин Пелин, които мислят различно, и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото", обявиха протестиращите. Те искат да се разграничат от "шепата хора, сипещи цветущи закани и обиди в ефир", заради които цяла България е останала с впечатление, че жителите на Елин Пелин са "невежи и нехуманни ксенофоби".

"Изискваме обяснение от кмета Ивайло Симеонов на какво основание той твърди, че "спазва волята на народа", след като към момента на взимане на решението за отказа не е провел допитване до гражданите на Елин Пелин под никаква форма. И с какво законово право той отказва да им издаде документи, при положение че дори няма писмено решение на Общинския съвет за подобни действия?", пише в декларацията. Посочва се и че нерегистрирането на чужденците е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, както и на българското законодателство.

Миналата седмица телевизионни репортажи показаха грозни сцени на площада в градчето. Там двадесетина души, подкрепящи кмета от ВМРО, заявиха на чужденците, че не ги искат, защото "тука турчин не е вирел" и защото "след тях ще дойдат млади и здрави мъже от Афганистан, които са държали оръжие". Подмятаха се и грубости за покръстване на мюсюлманите. В декларацията за предстоящия протест тази проява е окачествена като предизборна кампания, която цели да внушава страх, пише в. "Сега".

Кметът Ивайло Симеонов, доцент от Техническия университет по мениджмънт на високите технологии и иновации, не можа да обясни в поредица от телевизионни интервюта какъв е проблемът със сирийците, на които отказва адресна регистрация. Той неясно повтаряше единствено, че документите им не били изрядни. Това обаче беше опровергано от Агенцията за бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София