Фандъкова била готова с мерките за помощ за бизнеса в София, но няма уточнения

1644
Фандъкова била готова с мерките за помощ за бизнеса в София, но няма уточнения
Снимка: БГНЕС

Първият пакет от мерки, с които Столична община да помогне на малкия и среден бизнес заради коронавируса, вече е готов. С това се похвали в личния си профил във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ, става въпрос за следните мерки - данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София. Тя посочва като адресати "най-засегнатите сектори", но не обяснява какви са критериите да се бориш за най-засегнат.

Фандъкова уточнява, че предала доклада на работна група от общински съветници от всички политически групи и работи по втората част на доклада, която "е за отражението на кризата върху приходите и разходите на Столична община и нуждата от актуализация на бюджета ни".

Надежда от Гърция - скоро може да има много ефективно лечение за тежки случаи на коронавирус

Надежда за ефективен метод за лечение на тежки случаи на коронавирус (COVID-19), при които се стига до интубиране, дойде от Гърция, съо...

"Разработихме доклада с предложенията заедно с икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от "Отворено общество", Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право", уточнява Фандъкова.

Загубите за столичния бюджет

9 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за месец март, твърди Фандъкова. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон имаме повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече.

1. Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

2. 6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

Фалшиви уведомления за глоби в София

В Столичната община постъпиха сигнали и запитвания за разлепени уведомления за налагане на глоби за нарушения по чл. 98 от Закона за дв...

3. Подготвяме и справката за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.

Фандъкова застава и на позицията, че инвестиционната програма в София няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента:

1. Продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти.

2. Довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса. Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези проекти и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и неверни. Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София