Фандъкова: Като нямате пари за екологична кола, возите се в градския транспорт

9020
Фандъкова: Като нямате пари за екологична кола, возите се в градския транспорт
Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че битовото отопление най-много влияе на чистотата на въздуха, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова и призна, че в няколко района на София имало сериозни проблеми с горенето на опасни материали. Столичният кмет даде за пример "Красна поляна" и как се съобразила с тамошния Инициативен комитет, за да изготви законовото предложение да има дори затвор за горене на определени материали.

Фандъкова се оплака пред Нова телевизия и, че проекти за подмяна на отоплението на твърдо гориво вървят по-бавно, защото домакинствата с такова отопление се притесняват дали алтернативата ще е достатъчно добра. Тя защити тезата, че следва да има както насърчаване, така и рестрикции плюс наказания. "Въздухът е такъв, защото всички ние го правим със своята дейност", заяви кметицата и обяви, че ако не можем да си купим екологична кола, ще се возим на градския транспорт. Фандъкова подчерта, че е много важно сега да се стигне до съгласие за стратегията занапред.

София дава повече пари от необходимото за повечето филтри за комини

Данъкоплатците в София са на път да платят драстично по-висока цена за филтри за комини, закупени със средства от бюджета на Столичната...

Попитана дали не трябва да се ограничи продажбата на опасни за здравето материали – дори сурови дърва за горене, кметицата заговори как трябва да се подходи комплексно, но не можа да каже докъде се стигна със законовите мерки на МОСВ относно продажбата на пелети. Докъде се стигна с въглищата – припомнете си в този материал, а какво се случва с дървата – припомнете си в този материал! Йорданка Фандъкова каза, че 900 апартамента в София са проверени тази нощ – с полиция, и е имало случаи, при които били подготвени дограми за горене.

Столичният кмет призна, че се следи и гражданската платформа AirSofia, но се работи Столична община да има собствена такава система с датчици. Фандъкова обясни, че имало мобилна станция и тя отивала на "Орлов мост" при нужда. Всички измервателни станции – общо 5 на брой с мобилната, обаче са реално собственост на МОСВ. А до края на годината щяло да може да се виждат в реално време данни от 22 сензорни станции, които сега се тествали.

Фандъкова настоя и, че вече внесла втори пакет законодателни промени, с които да може строящи сгради под прикритие "ателие" да бъдат задължени да осигурят необходимите места за паркиране. Имам уверение от регионалния министър, че скоро тези промени ще отидат в парламента, уточни кметицата.

Статистика

Замърсяването на въздуха в София достигна пикови нива

Замърсяването на въздуха в София достигна пикови стойности. Дори според станциите на Столичната община концентрациите на фини прахови ч...

Според European Air Quality Index, София и София град са с екстремно високи показатели за замърсяване на въздуха и тази сутрин. Агенцията използва държавните станции, които са 5 в София. В същото време станциите на Столична община в станцията в Павлово дава нормални стойности на въздуха и след това добра прогноза за следващите дни. Защо излиза тази разлика? Разликата между резултатите на Европейската агенция и Софийските станции е заради измерването, което се прави в различно време или по-точно засича се различен отрязък от време. Гражданските станции на AirSofia.info дават силно замърсяване в центъра на София тази сутрин.

40% от замърсяването е от отопление на твърдо гориво. Ясно е, че най-много такова отопление се използва в най-бедните квартали в столицата. И ето един парадокс - квартал "Факултета" може да бъде засечен само от съседните камери – като тази от Красна поляна, например. Реално в този квартал, където има най-голямо горене на отпадъци, няма нито държавна станция, нито гражданска, показа разследването на bTV. А хората там не крият с какво се отопляват – със стари дограми, мебели, текстил, неща, намерени по кофите за боклук в съседните квартали.

Снощи е имало акция в бившите Виетнамски общежития. От там са иззети стари дивани, които са можели да бъдат използвани за горене. Въпреки протестите на жителите на "Красна поляна", няма как да се спре този рейд на хората, които обикалят кофите, защото те са изправени пред две възможности – да стоят на студено или да намерят нещо, с което да се затоплят през зимата. В същото време, колкото и да се завишат санкциите, те изглеждат несъбираеми от тези хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Шефът на СОС: Във всеки един момент могат да ме свалят от поста

Транспортът и чистотата - най-голямото перо на СО през февруари (СНИМКА)

Първа стъпка: Промяна в цените на картите за столичния градски транспорт

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...