Фандъкова обяснява - преди 2 години почти нямало проблем с приема в детските градини, но родители поискали по-малки групи и нещата се объркали

1690
Фандъкова обяснява - преди 2 години почти нямало проблем с приема в детските градини, но родители поискали по-малки групи и нещата се объркали
Снимка: БГНЕС

Надявам се да преодолеем недостига в детските градини в период от 3 години за децата между 3 и 6 години. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която обясни, че през 2018 година имало 49 000 деца в детски градини в София, а била стартирала управлението с "33 000".

Фандъкова поясни, че тогава била направена промяна по искане на родителски организации -за намаляване на броя на децата в групите, което, "разбира се", било в реда на нещата. Това оставило извън детска градина около 3000 деца във възрастова група над 3 години.

Промени в критериите за прием в детска градина в София - засега още само като предложения

Адресът на детето ще е сред най-важните критерии при кандидатстване за прием в детска градина или подготвителна в София. Това ще важи з...

Припомняме, че през тази година след първо класиране извън детските градини и яслите останаха над 7900 деца. Но столичният кмет обясни, че към момента няма места в детските градини (между 3 и 6-годишни) за 2281 деца, а за яслите - 6644. Ще правим всичко възможно за увеличаване на местата в яслените групи - работи се общо по 8 самостоятелни ясли в София, каза още Фандъкова.

Изцяло нови детски градини съгласно тригодишната програма (2021 - 2023), представена днес от столичния кмет, ще се строят в "Горна Баня", "Възраждане" и в Сеславци, стана ясно от думите на Фандъкова, която каза, че се строят 12 нови сгради на детски градини. Тя уточни - за въпросните 3 години, ще се строят общо 67 нови сгради (за почти 94 млн. лева) за деца и разкриването на 282 нови групи. 31 нови сгради ще се строят от 2021 година, като там ще има 127 нови групи, а през 2022 година почва строежа на 24 нови сгради и разкриване на 98 нови групи. Сега се работят 16 обекта, на стойност 40 млн. лева - има стартирало строителство на изцяло нови сгради в "Бъкстон" и "Филиповци". А сметка за детските градини, които трябва да почнат да се строят през 2022 година, все още не е правена.

"Не можем да си позволим да строим детски градини в квартали, където няма недостиг", подчерта Фандъкова. Тя каза, че най-голям е недостигът във "Витоша", "Триадица" и "Лозенец", като в последните два района е най-трудно да има нови сгради. Ще се правят обаче в терени с неправилна форма, а вече има наредба да се откриват детски градини на първи и втори етаж в сгради за нежилищни нужди и на първи, надземен етаж, в сгради за жилищни нужди, като такива разкрити детски градини може да са частни, може да се и "даряват" на общината. А новите 67 сгради ще бъдат навсякъде в София, сгради ще има във всеки един район.

Тригодишната програма би трябвало да бъде внесена до края на седмицата в Столичния общински съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София