Фандъкова: Обмисляме краен час за ресторантите и кафенетата*

4289
Фандъкова: Обмисляме краен час за ресторантите и кафенетата*
Снимка: БГНЕС

Столичната община обмисля да въведе краен час за ресторантите и кафетата, всички заведения в града, това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС. По думите й това е необходимо заради наближаващите празници и склонността на хората да се събират по заведенията.

Мярката ще бъде обсъдена на заседанието на кризисния щаб днес.„Ще коментираме вариант, при който да може да се въведе краен час на работа на всички заведения. Не вечерен час за града, а краен час за работа на всички заведения. За всички заведения, един час, който да е приемлив, така че да могат ресторантите да работят, да работят заведенията, които могат да осигурят необходимата дистанция, знаете метър и петдесет между столовете, съответно 3 кв. м на човек. Това са важни, много важни мерки“, посочи Фандъкова.

Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки

Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование в цялата страна. Това става ясно от нова...

След това ще се дискутира и с браншовите организации. „Надявам се да намерим разбиране, още повече те самите ни се обаждат и са обезпокоени от факта, че има нарушители и някак си не е справедливо спрямо тези, които спазват правилата. Целта в края на краищата е да запазим работата на ресторантите при спазването на мерките, ресторантите и разбира се останалите заведения, в които могат да бъдат спазвани мерки. Така че днес предстои да обсъдим тази мярка и разбира се да видим откога би било разумно да бъде въведена“, заяви тя.

Друга причина за допълнителните ограничения в София са дискотеки в Студентски град, които работели в нарушение на мерките за цялата страна. "Нощните барове нямат право да работят според сега действащата заповед. Някои обаче са нарушили тази разпоредба на здравния министър и снощи СДВР е открила няколко отворени за клиенти дискотеки в Студентски град. Управителите на тези нощни заведения ще бъдат санкционирани", обясни кметът.

Йорданка Фандъкова подчерта отново, че към момента училища и детски градини няма да се затварят.

„Отново ще кажа, че за мен работата на детските градини и на училищата с малките ученици там, където няма чувствително повишение на броя на заразените, e важна заради децата, заради тяхното образование. Така че, надявам се, с тези мерки, които от вчера бяха въведени да има ефект и да има едно задържане, за да може нашите медици да успеят да ни лекуват“, каза тя.

Дончо Барбалов: Следим училищата като възможна следваща стъпка в София

Основната причина за затваряне на нощните заведения е това, че София попадна в така нар. "червена зона". Ако излезем от нея, може да го...

"В София има лек спад на новозаразените през последното денонощие, но отчитаме трайно увеличение на броя на хоспитализираните и на пациентите, които са на интензивно лечение.", подчерта кметът на София.

София град е в "червената зона" за COVID-19. Въпреки "лекия спад" , за който говори кметът, столицата продължава да държи първенство в страната по новозаразени с коронавирус тази седмица. За последните два дни са регистрирани рекордни по над 1000 нови случая. За последните 24 те са 1 048. В същото време болниците на територията на столицата изнемогват, откриват нови легла, но медицинският персонал не достига - голяма част от медицинските работници са и заразени. Търсят се доброволци в няколко водещи в лечението на коронавирус лечебници - като ВМА, Пирогов и Александровска болница. Инфекциозна болница, където заработи Координационен център в София, също е на предела на възможностите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София