Георги Димов: Водопреносната мрежа на селата на Божурище е следващият ми голям приоритет

18745
Георги Димов: Водопреносната мрежа на селата на Божурище е следващият ми голям приоритет
Снимка: Личен архив

Георги Димов е кмет на община Божурище за втори път. Още преди края на първия му мандат, през май месец той бе арестуван по подозрение, че е извършил длъжностно престъпление - продажба на 4 имота с площ от общо 80 дка на занижени цени. Тогава той каза, че атаката е политическа. Actualno.com го потърси за интервю, за да разкаже как е минала предизборната му кампания и какво предстои пред него и община Божурище. 

Г-н Димов, макар и с обвинение, спечелихте изборите за кмет на Божурище. Как ви се довериха вашите съграждани отново?

Доверието на гражданите се печели трудно, а се губи лесно. Това, което аз успях да направя от началото на първия мандат (2015 г.) досега не е никак малко. На практика преизпълнихме предизборната си програма. Това, което съм обещал да направя, наистина съм го направил. Хората го виждат наяве, ползват го, могат да го пипнат. Не са само думи. Това е разликата между мен и много други кандидат-кметове и кметове в Република България - че това, което кажа, го правя наистина.

Тоест, с делата си сте спечелили доверието им?

Да, с делата, с резултатите. "Резултати, а не думи" - това ми беше слоганът в кампанията. Казваме това, което можем да направим, заемаме се с нелеките задачи и успяваме да ги изпълним.

Амбициите ви за настоящия мандат, най-важното, което искате да свършите?

Трябва да се преборим с водопреносната мрежа, да я подменим в някои села, защото е в критично състояние. Входирал съм проекти в МРРБ. Дай Боже, да бъдат одобрени, а което не бъде одобрено, ще се опитаме да го реализираме с бюджетни средства, за да нямаме повече недостиг на вода като през лятото. Искам да решим този проблем и през втория мандат и в следващите 10-15 г. да не мислим за него. Ще изградим сондажни кладенци и резервоари по селата, за да обезпечим цялата община. Както успяхме в предния мандат да асфалтираме 9 улици, така сега се надявам да реализираме спечеления проект за преасфалтиране на бул. "Европа". Дворът на СУ "Летец Христо Топракчиев" да бъде изцяло обновен. Много важно е също столовото хранене в училището да го направим безплатно за децата от първи до 12-ти клас, а от 4-ти до 12-ти клас да го създадем. Имаме едни помещения, които в момента се ползват от социален патронаж. Вече съм предприел действия да го преместим в друга сграда, която съм ремонтирал, даже съм спечелил проект за кухненско оборудване. Когато преместя социалния патронаж в тази сграда, в училището ще изградя столово хранене. По този начин всички наши деца вместо да купуват кроасани и пици и да затлъстяват, ще могат да се хранят здравословно с готвена храна. Ще подобрим и спортната инфраструктура. Ще разширим спортната зала, направена от предходните кметове. Ще я разширя в обем, който да побира всички желаещи, защото има много. Има и треньори, които идват за карате, джудо, бокс и др. Смятам да подобря и цялата спортна инфраструктура в града и по селата. Ще създадем комбинирани спортни площадки, за да може не само в града младите хора да спортуват, а и в селата.

Каква е разликата във финансовото състояние в началото на предходния мандат и на този?

Бих казал, че преди 4 г. заварих общината в прекрасно финансово състояние. Сега също е в прекрасно финансово състояние, както е било и назад във времето. Тоест разполагам със същите пари като капиталова програма, с които са разполагали предишните кметове. Но това, което съумявам да правя, са огромни, грандиозни обекти. Смятам, че сте се интересували и сте видели и площада, и парка, и детските съоръжения, детските градини. Всичко това съм направил с изключително скромни суми. Успявам да асфалтирам пет улици, като са около 1,4 км, за около 240 000 лева с ДДС. Това са нищо пари. И като сметнем площада плюс парк "Орлите", плюс парк "Божура", плюс 10 съоръжения в двете детски градини - всичко това е за около 1,2 лв. с ДДС.

В такъв случай доволен ли сте от качеството, тъй като икономията често води до лошо качество?

Абсолютно. Като възложа даден обект, най-много през ден аз съм там и контролирам. Нерядко се е случвало на тези обекти, които изброих, да видя, че нещо се претупва и не се прави както трябва, веднага обсъждаме с техническия ръководител на обекта или със собственика на фирмата да коригират това, което не ми харесва. Така направеното не се руши и е в прекрасно състояние. Докато съм кмет ще го съхраняваме и така ще го предам на следващия. Аз смятам, че кметът трябва да контролира дейностите на терен. 

От разстояние не става явно?

Не, не става. Аз се стремя да си следя нещата, да контролирам и на изборите се видя, че хората го оцениха. Те казват: "Ето, този кмет си върши работата. Не е сложил костюма и само да ходи по срещи, на приказки".

А сърдят ли ви се за обвинението, недоволстват ли?

По това, че спечелихме изборите, разбирам, че не се сърдят, щом имаме тяхното доверие.

Питаха ли ви защо стана така?

Питаха ме и аз им обясних, защото нито се срамувам, нито се притеснявам. И вие може да се окажете на мое място, ако покрай вас се намери определена финансово стабилна група с политически и икономически интереси, с дълги ръце. Бих казал, че тази група успя да заблуди прокуратурата и властите в определен етап. След като всички документи се прегледат внимателно и всичко се изясни, правдата ще излезе наяве. Аз не се притеснявам от нея. Надявам се всичко това да приключи благополучно за община Божурище. Но хората ме питаха, на всеки съм отделил внимание и съм обяснил самата ситуация.

Какво точно им казахте?

Чисто човешки обясних, че когато човек се занимава с много дейности, както един кмет, и срещу него има много интереси, защото няма само приятели, нали знаете!? Колкото повече работиш, толкова повече врагове трупаш, а враговете не спят, те работят от сутрин до вечер. И това, което се случи на мен, може да се случи с всеки кмет, защото кметът е най-уязвим от цялата държава. Всяко едно негово решение може да бъде подложено на съмнение. В случая имаше една група хора, която от сутрин до вечер пише. Ние правим улица - те пишат жалба, ние правим детска площадка - те пишат жалба, правим сондажен кладенец - те пишат жалба. Всеки месец съм някъде да пиша обяснения - в полиция, в прокуратура, в КПКОНПИ. Но хората в кампанията радушно ме посрещаха и ме подкрепяха. Тоест, не е било нужно да влизам в детайли.

Защо?

Те са видели управлението на кметове много преди мен, видели са разликата между кметовете и на всеки кмет опозицията. Аз имам най-трудната опозиция. Откак съм встъпил през 2015 г. съм бил подложен на постоянни репресии и редица други действия. Те го виждат това. Но с всяко решение аз съм запознавал съгражданите си - писал съм във фейсбук, в общинския вестник. Когато съм между тях, съм обяснявал кое как се случва. Не може когато кметът иска да направи център за рехабилитация, същата тази опозиция да не иска да гласува една записна заповед за 50 000 лева - документ, който обезпечава самия проект и който се издава за министерството. Това не се гласува, а кметът трябва да търси форми и начини да се пребори все пак този проект да се спечели. И говорим за социален проект, най-малкото, а какво да кажем за площада и всички други обекти. И когато хората виждат, че кметът иска да работи, дерзае, стараят се, а другите го плюят, пишат жалби срещу него, не гласуват, те разбират, че всичко това е целенасочено.

Сега същата група в Общинския съвет ли е?

Абсолютно. И още от първата сесия започнаха същите терзания. Надявам се с превеса, който видяхме още с избора на общински председател, да бъдат по-разумни, защото има и нови съветници. Надявам се да работим по-добре.

Председателят ви от коя партия е?

Венци Симеонов е от "Гергьовден", от моята група. Той беше председател и около две години в първия мандат.

В предишния мандат сте избран от ГЕРБ, сега - от "Гергьовден", това трябва да означава мажоритарен избор?

Точно така. Означава, че хората припознават личността. Припознават човека, който се стреми да постигне нещо. Сигурно сте видели репортажи, когато питаха баби, дядовци, млади хора дали кметът си върши работата, всички застанаха зад мен. По този начин се вижда, че не партията показва кой е изборът за кмет, а самият кмет, ако се е доказал и му имат доверие.  

И все пак доболя ли ви, че от ГЕРБ са оттеглили доверието си към вас?

Доболя ме, но ГЕРБ е много сериозна партия, която наистина трябва много да се пази от, не бих казал компрометирани хора, а които са атакувани. ГЕРБ в случая нямаше ход, при който да излезе официално и да ме подкрепи, защото тя трябва да се съхрани. Иначе до ден-днешен съм и член на ГЕРБ, и общински ръководител на ГЕРБ. Не зная как ще се развият нещата за в бъдеще, но най-важното според мен е хората да оценят личността и да кажат: "Да, това е нашият човек. Това е човекът, който работи за община Божурище".

И в миналия, и в настоящия си мандат започвате с един и същ председател. Той също ли е бил от ГЕРБ, а сега от "Гергьовден" и дали част от предишните ви съветници сега са отново във вашия екип?

Всички членове на ГЕРБ, или поне 90% от тях застанаха плътно зад мен. Дори всички съветници на ГЕРБ в първия мандат застанаха зад мен в листата на "Гергьовден". Всички кметове по селата застанаха зад мен. Те не са подали молба за напускане на ГЕРБ, защото ние не напускаме партията, която работи за хората, но възможността ни сега беше такава - да бъдем подкрепени от "Гергьовден", без да сме нейни членове. Да поясня за председателя. Той в първите две години от мандата беше от групата, която е срещу мен. През 2015 г. те ме подкрепиха за кмет и той бе избран за председател. Човекът е много скромен, почтен, с огромен опит, бивш шеф е на КАТ - София. И когато същата тази група се опита чрез него да упражнява натиск, той ме извика и ми каза, че не може да бъде маша в техните ръце. Каза ми, че се дистанцира от тях и застава зад мен. След това започнаха всичките жалби и инсинуации. Събориха го с предходния кмет и определена група други съветници и издигнаха небезизвестния Георги Димитров, който остана председател до края на мандата.

Бил ви е опонент в изборите?

Да, и завърши втори в тази надпревара, в тази нелека битка бих казал. При нас нещата са много объркани. Народа и Господ не може да излъжеш. Живеем в много трудни времена, завистта е голяма, но това, което човек прави със сърце, се вижда и хората го оценяват.

А процесът всъщност как върви?

Какво да ви кажа, аз съм следствен. И в момента прокуратурата и всички органи на държавата извършват действия, които ще определят дали имам някаква вина или не. Надявам се в най-кратки срокове това да стане ясно.

В екипа ви ще има ли промени?

Имам новоназначен заместник-кмет Ангел Бухларски, досегашен началник на "Местни данъци и такси". Другият зам.-кмет си остава Владислава Симеонова и като цяло няма големи промени. Надявам се с промяната на структурата в ОбА да подсилим главния архитект с още поне двама човека и другите структури. Макар Божурище да е малка община като територия, ние имаме страшно много издадени разрешения за строеж и голям документооборот. Общината се развива, а имаме недостиг на кадри, затова смятаме да ги увеличим като брой, за да се справим. Работата ни е много, хората са ни малко. 

         

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София