Главният архитект на София защити подсъдимия Крусев за ремонта на Графа

2155
Главният архитект на София защити подсъдимия Крусев за ремонта на Графа
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Заради установени подпочвени води по Графа се стигнало до подмяната на подложките при ремонта на трамвайното трасе. Това обясни в спецсъда главният архитект на София Здравко Здравков. Той е убеден, че подсъдимият бивш зам.-кмет на столична община Евгени Крусев не заслужава отношението, което има към него. "Изключително съм разочарован, че срещам този човек не на "Московска" 33, а в залата на "Черковна", сподели пред журналисти Здравков.

Запитан какво щеше да се случи, ако беше поставена пръвоначално заложената подложка, той обясни, че в нейните технически характерстики има инструкции тя да работи на сухо, да не се омазнява и коментира: "Това са неща, които не могат да се случат на "Граф Игнатиев" и затова подмяната с друг тип подложка, според мен е правилно решение".

Продължава делото срещу бившия зам.-кмет на Столична община Евгени Крусев

Специализираният наказателен съд ще гледа днес, 9 октомври, делото срещу бившия заместник-кмет на Столична община Евгени Крусев, завежд...

Главният архитект съобщи, че в проверка в направление "Архитектура и граудоустройство" в наличната документация се установяват проекти и с двата вида подложки – подложката, пръвоначално предвидена в обществената поръчка и подложката, която е сложена впоследствие. "И двата проекта са изработени от проектанта Румен Борисов, очевидно е имало подменяне на на листове – как и кой, това ще свършат хората, които проучват и проверяват казуса", добави Здравков. Той изтъкна, че сложената подложка е в система с околорелсовата подложка и поясни, че когато един елемент работи в система, има гаранция от производителя. "Това което е сложено на Графа е по-добрият вариант, защото то е в система - подложката и околорелсовия ботуш са от един единствен производител, който поема и гаранцията и своите ангажименти", категоричен е главният архитект.

Първоначалноизбраната подложка не съответства на овлажняването и високите подпочвен иводи, което се установи при стартирането на ремонтните дейности по Графа, обясни още той и добави, че това не е отчетено и е обърнато внимание на Експертния съвет.

Ако не се беше се стигнало до промени на условията, според Здравков "щяхме да сме в една ситуация, при която един стартирал проект при извършени значителен обем строителни и ремонтни работи по Графа трябва да възложим наново проектиране, наново тръжна процедура, което щеше да забави нещата с повече от година". И затова той е категоричен, че взетото решение е правилно. По думите му "в момента системата, която е околорелсов ботуш и подложка под плаващата плоча с единен елемент на един производител, дават по-доброто решение. То се вижда и на място – трамваят е изключително безшумен, забелязват го всички вече".

По въпроса дали е ощетена общината, Здравков заяви:"Мисля, че е взето по-доброто решение. Нека финансистите се произнасят по финансовата част".

Фандъкова отново прехвърли топката към изпълнителите за гафовете на "Граф Игнатиев"

Реконструкцията на ул. ''Граф Игнатиев'' беше абсолютно необходима. Помните как изглеждаше тя преди година и половина – подаваше ...

За подсъдимия Крусев, главният архитект каза, че е дошъл в Столичния общински съвет на 27 години с амбиция и желание, че е направил над 20 градски булеварда за 3 години и че не заслужава подобно отношение. "Евгени е човек, който е изключително почтен и човек, който, както и аз работи с цялата си воля и желание градът да стане по-приветлив за хората. Не съм чувал Евгени един ден да е почивал. Работи, както и аз,  7 дни в седмицата по 24 часа", добави Здравков. 

Запитан дали е облагодетелстван изпълнителят на обществената поръчка "Джи Пи Груп", за сметка на отстранения участник, главният архитект заяви: "Дали има облагодетелстван, нека съдът прецени. Аз съм убеден, че е взето правилното техническо решение. Трамваят всички виждате, че върви безшумно и качествено. Изпълнението на единна система гарантира гаранцията, както експлоатацията за в бъдеще на трамвайното трасе".

Прокурор Генка Брезашка потвърди, че подсъдимият е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП). "Поддържаме повдигнатото обвинение и събираме доказателства и в хода на съдебното следствие", каза тя. "На лице е съществено изменение в първоначално одобрения проект, което е нарушение на ЗОП. Затова е повдигнатото обвинение за длъжаностно престъпление – именно за нарушение на ЗОП, което е довело и до настъпването на вредни последици и наличието на специална цел – да се набави облага за изплънителя на поръчката "Джи Пи Груп", заяви пред журналисти прокурор Брезашка.

Съдът прие експертиза от вещо лице. Предстои да бъдат разпитани още няколко свидетели по делото.

Фандъкова отново прехвърли топката към изпълнителите за гафовете на "Граф Игнатиев"

Реконструкцията на ул. ''Граф Игнатиев'' беше абсолютно необходима. Помните как изглеждаше тя преди година и половина – подаваше ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София