Гледахте НА ЖИВО: Буря от протести в София

10188
Гледахте НА ЖИВО: Буря от протести в София
Снимка: БГНЕС

Три мащабни протеста посрещанаха официалното откриване на българското председателство на ЕС, което стане факт от 19:00 часа с концерт-спектакъл в Народния театър "Иван Вазов". На официалната церемония присъстваха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев, както и председателите на Народното събрание Цвета Караянчева и на Европейския парламент Антонио Таяни.

В 18:15 часа, на тротоара на кръстовището на ул. "Александър I Батенберг" и ул. "Генерал Гурко" (диагонално на Градска художествена галерия), се събраха служители на МВР, които протестираха с искане за поне 15% увеличение на основната им заплата, обвързването ѝ със социалноизмерим показател и нов закон за МВР.

Преди това, между 16:30 и 17:30 часа, се събраха групи от протестиращи членове на СФСМВР зад спирката на градския транспорт на бул. "Цариградско шосе" откъм „София Прес“ в посока Орлов мост и на площада пред паметника на Съветската армия. Те посрещнаха идващите европейски гости с плакати за размера на заплатите си - 340 евро.

Същевременно, имаше два други протеста, като и двата са на екологична тема. Първият беше организиран от "Зелените" и е насочен срещу решението на Министерския съвет от 28 декември, 2017 година, с което се измени Плана за управление на парк "Пирин". С това решение се разрешава "потенциално осъществима дейност" по отношение на "строителство, ремонт и реконструкция" в две зони на Национален парк "Пирин" – зоната за туризъм и за опазване на горските екосистеми и отдих. Сборният пункт беше традиционен – на паметника на Патриарх Евтимий (Попа), като началният час беше 18:30 часа, а в 19:00 часа природозащитниците тръгнаха на шествие, което мина покрай спортното министерство и завърши при мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк. Там тонът стана доста по-горещ - вижте ТУК колко. Протести на природозащитниците бяха завени в още 17 града, включително в чужбина – научете подробности ТУК!

Също в 18:30 часа, в началото на бул. "Витоша" откъм НДК, се събраха протестиращи в подкрепа на зимния спорт и на изграждането на втори лифт в Банско. Този протест беше организиран от Сдружение "Бъдеще за община Банско". По план шествието мина през бул. "Дондуков", ще зави надясно по "Раковска" и спря на площад "Александър Невски", където вицепремиерът Валери Симеонов обеща на събралите се, че това е първата стъпка на правителството по пътя към развитие на планинския туризъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София