Искат тройна оценка колко струва искания от Кубрат Пулев общински имот

8025
Искат тройна оценка колко струва искания от Кубрат Пулев общински имот
Снимка: GettyImages

Столична община отлага засега приемането на предложението боксьорът Кубрат Пулев да купи на доста изгодна цена общински терен във вилна зона „Киноцентъра“ между Драгалевци и Бояна. След като преди дни избухна скандал заради стойността на предложението на кмета на район „Витоша“ Теодор Петков от ГЕРБ, вчера финансовата комисия в Столичния общински съвет единодушно реши да поиска три нови експертни оценки колко струва исканият парцел. Отлагането бе подкрепено както от съпартийците на Петков от ГЕРБ, така и от общинските съветници от „Демократична България“ и БСП.

ОЩЕ: Под 200 лева на квадрат: Стръмно е - как Кубрат Пулев може да вземе апетитен имот?

Преди да се стигне до това решение, представителят на „Спаси София“ Борис Бонев, който не е член на финансовата комисия, но дойде на заседанието, поиска цената на терена да се завиши от 197 лв. на кв.м., колкото предложи кметът на „Витоша“, на 430 лв. за кв.м. След него от „Демократична България“ дадоха идея Пулев да не доплаща увеличената цена, а общинският съвет да му опрости разликата. Мотивът бе, че преди време СОС е дарил апартаменти на няколко олимпийски шампиони. И двете предложения не бяха гласувани, като вместо това шефът на финансовата комисия Стефан Марков от ГЕРБ внесе искане за изготвяне на нова тройна експертиза на цената на терена. След като това искане бе гласувано, кметът на „Витоша“ поиска СОС да му отпусне допълнителен бюджет за заплащане на разходите за новите оценки. Той отново защити предложената от него цена. "В "Киноцентъра" има много скъпи имоти, но те се намират на други дестинации. Ако парцелът беше на главния път, цената му щеше да е много по-висока. Съвсем друго е, когато имотът се намира под планината", коментира Петков, пише в. "Сега".

Кубрат Пулев разкри плановете си за следващ мач на ринга

Най-добрият български боксьор при професионалистите Кубрат Пулев се готви за мач в САЩ през април. Това разкри самият боксьор в интервю...

Преди дни друга комисия в СОС – тази по градоустройство, прие доклада на районния кмет. Парцелът е с площ от 622 кв. м., като първоначално предложената за него цена бе 122 600 лв. без ДДС. Тогава Петков защити предложението си с аргумент, че теренът е с голяма денивелация от 10 метра и не е атрактивен. Ако продажбата бъде одобрена окончателно, Пулев ще може да приобщи общинската площ към собствен съседен терен от 524 кв. м., придобит през 2017 г.

Срещу първоначалния доклад на районния кмет в градоустройствената комисия се изказа единствено Борис Бонев. Той заяви, че пазарната оценка на общинската фирма „Софинвест“ е изключително ниска. „Дори много бърз преглед на сделките в момента с парцели в този район показва, че най-ниската продажна цена е не 200 лв., а 200 евро, и че всъщност терените там вървят по 350 и дори по 400 евро на кв.м“, изчисли Бонев.

Искането Кубрат Пулев да купи общински терен в "Киноцентъра" е внесено през 2018 г. През 2021 г. въпросната сделка вече бе обсъждана на сесия на СОС, като тогава с гласовете на всички политически групи бе отложена, за да се поиска становище от Направление „Архитектура и градоустройство“. Предложената тогава цена на сделката бе почти 116 000 лв. без ДДС, или по 185,6 лв. на кв. м.

ОЩЕ: Кубрат Пулев напът да получи имот на занижени цени в София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София