Извънредни проверки за горене на отпадъци в София

2379
Извънредни проверки за горене на отпадъци в София
Снимка: БГНЕС

Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София е било отчетено през предходното денонощие. Заместник-кметът по екологията Йоана Христова обяви, че въпреки проверките вчера глоби не са наложени и нарушения не са открити, предава БНР.

Проверява се за нерегламентирано горене на открито на отпадъци, гуми, масла и дрехи:

София пак осъмна със сериозно замърсяване, засега няма знак за "зелен билет"*

За втори пореден ден въздухът в София изглежда е изключително мръсен, показват данните от гражданската платформа AirBG. Почти цялата к...

"За предходните дни има съставени актове, които са свързани с нерегламентирано изгаряне на отработени масла за отопление. Над цяла Европа имаше такива атмосферни условия, които доведоха до задържане в приземния слой на замърсяване".

И днес служители от Инспектората на Общината правят проверки.

Един от проверяващите екипи на Инспектората е на изхода на София към Варна на строителна площадка от 50 декара. Секторът е потенциален замърсител заради извозването на строителни материали и пръст от изкопите:

"Ако го няма примерно така нареченото "устройство за измиване" на ходовата част на излизащите от обекта машини, те излизат с мръсни, кални гуми, с което замърсяват уличните платна. Това нещо след това изсъхва и от него се вдига пепел".

"Когато няма чергила върху камионите, които излизат, задължителни са, покривки отгоре, за да може да не цапаме уличните платна. Оградите трябва да бъдат плътни, за да не излизат навън прахови частици, а там, където не са плътни, са покрити задължително със зебло. Те са с много малки отвори и не позволяват на фини прахови частици да излизат навън".

Отново проблем с мръсен въздух над допустимото, но Столична община не пуска зелен билет

Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти по-мръсен от допустимото последните часове. Това сочат данните за София, Пловдив, Вра...

Особено внимание се обръща на обекти, където се разрушават конструкции и се вдига прах.

Гумаджийниците и автосервизите също са под особения надзор в зимните месеци, казва Анета Савова от Столичния инспекторат:

"За миналата седмица имаме над 27 такива проверки, от които са констатирани около 7 нарушения, за което лицата са санкционирани".

Информацията за стойноситите на замърсителите във въздуха в София е достъпна чрез сайта на Столична община. Публикуват се и прогнозите за следващите два дни и мерките, които се предприемат.

Сигнали могат да бъдат подавани на телефон 02 987 55 55.

За по-чист въздух - поставят нови филтри на комини в "Красна поляна"

Столична община започна монтирането на филтри върху комините на домакинства, които се топлят на дърва и въглища, предаде БГНЕС. Кметът...

Столичната община призовава гражданите, които се отопляват на дърва и въглища, ако имат възможност, да използват друг начин на отопление.

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София, припомнят от местната управа и призовават всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение SofiAir, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София