Жители на "Стрелбище" събориха оградата, заграждаща улица (ВИДЕО)

13941
Жители на "Стрелбище" събориха оградата, заграждаща улица (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Жители на столичния квартал "Стрелбище" събориха оградата, която загражда градинка в района, както и и ул. "Майор Първан Тошев", чието разрушаване започна по-рано днес (16 август). Импровизираното събаряне стана факт, след като стотици разгневени хора блокираха бул. "България" при кръстовището с бул. "Петко Тодоров" и бул. "Ив. Ев. Гешов".

Припомняме, че НИКМИ огради цялата градинка и прилежащата ѝ улица, тъй като това е имот на фирмата. Там компанията иска да строи 43-етажен небостъргач.

Има заповед към НИКМИ за възстановяване на брутално разрушена улица в "Стрелбище"

Вече има реакция от страна на общинските власти срещу строителната фирма НИКМИ, която на 9 август си позволи да прегради част от ул. "М...

По-рано днес (16 август) фирмата разруши преградената част от улицата, но кметът на район "Триадица" Николай Терзиев издаде заповед за възстановяването ѝ. НИКМИ има срок от 14 дни, за да обжалва заповедта. Ако тя обаче остане в сила и след съдебно решение, а компанията не пожелае да я възстанови, следва глоба - между 1000 и 10 000 лева. Кметът Терзиев разказа и, че още преди няколко дни е направен констативен протокол за отваряне на заградената част от ул. "Майор Първан Тошев", но имало тридневен срок за обжалване пред главния архитект на София, като последният ден изтекъл днес (16 август). От НИКМИ казаха преди няколко дни, че улицата е незаконна и това си личи, тъй като я няма в градоустройствения план.

На специален въпрос дали е сезирана прокуратурата за самоуправство от страна на НИКМИ, кметът на район "Триадица" каза, че няма такъв сигнал. Утре, 17 август, обаче ще има среща между него и главния архитект на София Здравко Здравков.

Разрушаването на улицата започна малко преди 9:00 часа сутринта, като близо час и половина по-късно на място се появи кметът на район "Триадица" Николай Терзиев. Той проведе бурен разговор с представителите на НИКМИ и се закани, че "ако Милчо (бел. ред - Милчо Благоев, един от собствениците на НИКМИ) иска война, ще я има и ще си остане само със заграденото място". 

Именно заради случилото се жителите се събраха на пореден протест срещу строежа. Те блокираха движението по бул. "България" за около 15-20 минути, след което се насочиха към оградената градинка. Нервите на недоволните граждани не издържаха и те събориха половината от оградата.

Улицата на позора – Ден 8: НИКМИ почна да руши ул. "Майор Първан Тошев"

Тази сутрин (16 август) столичният квартал "Стрелбище" осъмна с нов проблем - започна работа по разрушаването на частта от ул. "Майор П...

Снимка: Петър Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com