Йорданка Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения и вечерен час

6538
Йорданка Фандъкова: Обмисляме затваряне на нощните заведения и вечерен час
Снимка: БГНЕС

Обсъждаме с колегите временното затваряне на нощните заведения в София. Днес имаме събиране на общинския щаб заедно с директора на столичната РЗИ и ще обсъдим този въпрос. Това го направиха много градове в червената зона в България. Това обяви пред btv кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

"Следим какво става и в европейските градове. Знаете, че там има и по-сериозни мерки като вечерен час, ще обсъждаме и това. Ако се окаже ефективна мярката със затварянето на нощните заведения, мисля, че вечерен час няма да е нужен. Обсъждат се всички познати мерки, за да намалим събирането на хората и то при спазване на дистанция", добави тя.

В Александровска болница няма свободни легла

“В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. Като едно от най-големите лечебни заведения на територия...

Като друга възможна мярка тя посочи преминаването на по-големите ученици към дистанционно обучение.

След увеличението на болните от коронавирус, започва да се усеща и недостиг на легла в болничните заведения. Броят на леглата за COVID пациенти в интензивните отделения на София намаляват чувствително.

"Прогнозите за следващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи(…), но на първо място е запазването на здравната ни система", уточни тя.

София се намира в „червената зона“ по разпространение на коронаврус. За последното денонощие има 594 нови случая.

"Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки – в България са най-леките възможни", каза Фандъкова.

В заведенията: Служител без маска плаща сам глобата, за дистанция глобявавт управителя

След проверки по нощните заведения в петък вечер, за това дали се спазват новите мерки за сигурност срещу коронавируса, се видя как дей...

По думите ѝ към момента контролът по спазването на съществуващите противоепидемични мерки е завишен. Тя уточни, че за последните 10 дни са направени над 600 проверки в градският транспорт за носене на предпазни средства – наложени са 59 санкции. Инспектирани са над 2000 търговски обекта.

„Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски.“, каза столичният кмет.

За всички работодатели и директори на болниците е важно да спазват и да изискват мерките. Най-голям риск има на работното място, където хората общуват и са по цял ден. Трябва да се спазват мерките, призова Фандъкова.

 

Столичният кмет обясни, че с цел да не се струпват пътници в метрото, са пуснати два допълнителни влака за пиковите часове. Тя уточни, че 10% от машинистите не са на работа заради заразата. Според нея хората са изложени на най-голям риск от COVID19 на работните им места и призова работодателите да спазват всички противоепидемични мерки в офисите.

Д-р Данчо Пенчев: Всички болници в София трябва да обособят COVID зона до понеделник(ВИДЕО)

До края на деня столично РЗИ ще издаде заповед всички лечебни заведения за доболнична помощ на територията на София до понеделник тряб...

Относно работата на зоните за платено паркиране, Фандъкова посочи, че е настъпил хаос, когато те не са работили и в момента не се предвижда те отново да спрат да функционират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София