Кметът на Костинброд: Отличници сме по печелене на проекти

23152
Кметът на Костинброд: Отличници сме по печелене на проекти
Снимка: Община Костинброд

Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015 година. Той е завършил висше образование в УНСС, специалност „Право“. Бил е заместник-кмет на общината с ресор „Устройство на територията, общинска собственост и екология.

Actualno.com го потърси за разговор относно бюджета, проектите, културните прояви и начина, по който смята, че ще разреши дългогодишният проблем с фирмата „Протико ил“.

Искът на фирмата срещу община Костинброд е за около 4,3 млн. лв. за дължими неустойки по договор отпреди 10 г. за проектиране на водопроводи в селата Голяновци, Драговищица и Опицвет. Договорът е за инвестиционно консултиране, проектиране и създаване на готовност на община Костинброд да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони.     

Г-н Младенов, как стои въпросът с тазгодишния бюджет на общината?

Минаха комисиите на ОбС, а днес е заседанието, на което той ще се обсъжда. Няма да има значителни изменения. Капиталовата ни програма е изключително сериозна и това е благодарение на проектите с европейско финансиране и постановленията на МС, с които ни бяха отделени средства за изграждане на три инфраструктурни обекта.

В какъв размер е капиталовата ви програма?

29 милиона лева с всички източници на финансиране, включително и собствените ни средства.

За какви инфраструктурни обекти са предназначени те?

Имаме инфраструктурни обекти, спечелени в предходния мандат, които сега тепърва ще се реализират. Много е приятно, когато си спечелил големи проекти, за които си се борил цял мандат, да можеш да си ги реализираш през следващия. Предстои ни изграждане на водопровод за едно от най-големите ни населени места - Петърч, където е почти 6 млн. лв., за изграждане на пътища в общината - почти 6 млн. лева, за изграждането на компостираща и сепарираща инсталация за шест общини. Там са общо 17 млн.лева, но около 10 милиона са за община Костинброд. За изграждане на улици в Костинброд имаме 1,1 млн. лева. От МС ни отпуснаха средства за доизграждане на централната църква - 350 000 лв. МРРБ ни помогна с отпускането на два транша в размер 900 000 лв. за водопровод на едно от селата. В края на годината ни бяха отпуснати 700 000 лева от МС за изграждане на пътя до Центъра за деца с онкохематологични заболявания, за мултифункционален стадион в едно от развиващите ни се села. Смятам, че сме отличници в спечелването на проекти с огромната подкрепа от страна на държавата.

А защо не работи сайтът ви?

В момента точно имаме проблем. ИТ-специалистът ми писа, че имаме проблем, но не знам от какво естество е.

Но и други дни е било така?

Нашата община е една от много интересните за хакерски атаки. В същото време искам да се похваля, че сме една от първите общини в България, чиито касови апарати са свързани успешно с НАП. Една щекотлива тема за касовите апарати. Ние реализираме пилотен проект по тази процедура. Обсъждаме и бъдещите ни проекти, с които кандидатстваме на стойност около 5 милиона лева и очакваме одобрение.

Докъде стигнахте в преговорите с "Протико ил" относно тяхното вземане?

Делото мина вече първата си инстанция. Неслучайно с председателя и двамата ми заместник- кметове и двама шефове на дирекции в момента обсъждаме точно бъдещите ни стъпки в това отношение. Докладвал съм на ОбС за варианта да финализираме нещата най-добре за двете страни.

Имате ли споразумение вече?

Работим в тази насока в дух на добра воля, с компромиси от двете страни, за да приключим. Лаконичен съм, защото очаквам предложението ми да мине през Общинския съвет, да се приеме бюджетът на общината, да влезе в сила решението на първа инстанция, което, дай Боже, да остане и последно. След около седмица мога да кажа как се развива този полемичен спор, за който аз много благодаря на Actualno.com, че го отразихте коректно - с изказвания от двете страни. Освен да кажа, че в момента се стремим да "заровим томахавката". Считам, че с отстъпките, които могат да се направят от страна на фирмата, с малък компромис от наша страна, може да стигнем до един добър вариант, в който да казвам само добри думи за фирмата. Между другото, когато представих предложението на съветниците в съответните комисии, те, независимо от тяхната оцветеност, категорично го одобриха.

И какво е предложението?

Нека финализираме нещата с изгодни параметри и за двете страни!

Колко изгодни, нали това е ваше становище, не на отсрещната страна?

Не мога да съм по-конкретен, защото съдебното решение не е влязло в сила, защото споразумението не е добило окончателен вариант, защото утре Общинският съвет ще каже тежката си дума. От другата страна и те вече са съгласни по параметрите на споразумението и да се разплатим, за което ще ви уведомя допълнително. Това е епопея, с която е запозната държавата като цяло и вие, и още много електронни и печатни издания.

С решение на МС от края на миналата година на общината е прехвърлено управлението на резиденция "Стретиска". Какво представлява този обект?

Трайко Младенов: Хора, нямащи нищо общо с Костинброд, протестират пред общината по неясни причини

Протест срещу мерките, които държавата предприема в борбата с Африканската чума по свинете, се състоя днес пред община Костинброд. Воде...

Дава ни се право да стопанисваме и управляваме за срок от 10 години един изключително ценен обект от национално културно значение. През миналия мандат успяхме да получим заповед от министъра на културата за важността му. Това е лятната резиденция на император Константин Велики, която е единствена по рода си, защото се намира близко до Сердика, където все пак знаем култовата фраза "Сердика е моят Рим". Изключително специфична е, с невероятни мозайки, с невероятна архитектура, която е под земя и ще се постараем да открием.

На каква площ е?

Над 20 декара е пространството. Надяваме се с помощта на държавата да направим един изключително интересен архитектурен обект.

Какво се вижда над земята?

Над земята няма нищо за момента и по-добре, защото така не може да се разруши, няма иманярство или вандализъм. Хубавото е, че се намира в охраняем обект към МЗХ. Това ще бъде основната ни тема през настоящия ни мандат. Инфраструктурата се развива и ние работим в тази насока. Информацията, която получих от "ВиК", е, че загубата на вода е под 20% в града, което е изключително ценно. Знаете, че има градове с над 70% загуби. Около 40% ни е загубата на вода в селата, което пак не е голям процент. В същото време основен акцент в капиталовата ни програма е към правене на водопроводи в големите села и едновременно с развиващата ни се инфраструктура общината ни става все по-атрактивна за постоянно живеене и инвеститори. "Скретиска" ще даде друг облик на общината ни, свързан с посока, която не сме разработвали. Костинброд е индустриална община, свързана с това, че хората могат да дойдат и да живеят напълно спокойно и да не са близо до шума на столицата. А така ще развием един архитектурен обект, който ще се посещава както от български, така и от чужди туристи. Ние от миналата година заедно със столицата сме заедно в УС на туристически регион "София" - един от шестте туристически региона.

Община Костинброд влиза в преговори, за да има бъдеще

От понеделник община Костинброд започва преговори, които ще бъдат решаващи за бъдещето ѝ. На карта е заложено сметосъбирането, осветлен...

Сигурно вече готвите вече проекти за финансирането му?

Да, започнали сме да работим в тази насока. Изискал съм финансово-икономически анализ за развитието на дадения обект, така че той да е печеливш и атрактивен - това е основно изискване при кандидатстването. Обмисляме варианти и за публично-частно партньорство. Все пак още през миналия мандат развиваме концепцията за Костинброд като „Пътят на Константин“. Посоката ни е туризъм, по-зелен град и зелена община. С индустрията и с изключително добрите условия за постоянно живеене, като започнем от спокойствието, ниската престъпност, добра логистика, газифициране на целия град и по-големите населени места, хората могат да живеят в Костинброд постоянно, а могат да работят в София.

Имате доста културни прояви в близко бъдеще, кои от тях се радват на най-голям интерес? 

Онова, което сме планирали в бюджета за култура и спорт, е толкова, колкото за инфраструктура. Ако 250 000 лева сме отделили от собствения си бюджет за инфраструктура, 160 000 лева сме предвидили за спорт и 130 000 лева за култура. Културните ни прояви са изключително атрактивни вече. На най-голям интерес се радва фолклорният фестивал "Шопски наниз", който е международно признат. Имаме значителен интерес и към фестивала на бойните изкуства - единствен в България по своя род. Пет поредни години сме домакини и при нас завършва Ретро Рали - България. Парадът ни на детската забавна песен стана един от най-силните като цяло за София област и София град, с много авторитетно жури. Ние наложихме 4-5 културни събития, които нямат еталон в страната. Тази година имаме над 250 културни прояви. Горди сме, че Костинброд е една от малкото общини в област София с толкова висок детски прираст и от тази година започваме да се борим за нова детска градина. За миналата година имаме рекорд за новородени деца - 147 дечица имаме родени миналата година. Все повече млади семейства идват в общината и все повече от тях се регистрират тук, защото при нас няма върнато от детска градина дете. В същото време сме на 20 км от центъра на София.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю